Емблематичният ресторант с хотелска част Ловен парк край Гребната база

...
Емблематичният ресторант с хотелска част Ловен парк край Гребната база
Коментари Харесай

Ще се даде ли за 35 години емблематичен ресторант в Пловдив, ползван на безценица?

Емблематичният ресторант с хотелска част „ Ловен парк ” край Гребната база се готви да бъде даден на концесия от Община Пловдив, като срокът може да бъде от 25 до 35 години с опция за удължение.
Прочетете още
Парцелът до зоопарка от  2973 кв.м дружно с постройките над него е вкаран в Плана за деяние на общинските концесии за 2023 година. Списъкът е непретенциозен, като с изключение на ресторанта,  в него попадат още  два обекта – ст. „ Тодор Диев ” и „ Инсинератор – Пловдив ”. За двата обекта се приказва за концесии от години,  само че изненада е попадането на ресторантския комплекс край канала.  Освен с голяма градина той разполага с две здания – едната на два етажа с повърхност от 635 кв.м, а другата едноетажна с повърхност от 195 кв.м.

Заявителят на концесията е компанията „ Файн фудс ” ЕООД, която държи „ Ловния парк ” от 2005 година. Оказва се, че ресторантът заплаща съвсем същия размер на наема на Община Пловдив, който е избран преди 18 години.

Собственик и шеф на компанията е Димитър Здравчев, а през годините  негови  съдружници са били татко и наследник Илко Ангелов Илиев и Ангел Илков Ангелов. Последният бе общински консултант в предишния мандат от групата на МК „ Здравко Димитров – Да решаваме дружно ”. От 2016 година едноличен притежател е Димитър Здравчев.

Дългогодишните правосъдни саги

„ Ловен парк ” няколко пъти бе обект на правосъдни каузи, които  започнаха още  през 2009 година за собствеността на парцела. Тогава Община Пловдив и сдружението „ Хеброс – 89 ” стигат до Върховният касационен съд. Имотът става част от активите на сдружението след приватизация на няколко държавни компании в това число и общинската компания „ Ритон ”.  Така през 2004 година то получава нотариален акт за благосъстоятелност.  Магистратите обаче осъждат в интерес на Община Пловдив и тя се връща парцела дефинитивно през 2012 година. 

Докато траят правосъдните каузи компанията, която стопанисва ресторанта е точно „ Файн фудс ” ЕООД, която е сключила контракт с „ Хеброс – 89 ” за наем в размер на 3000 лв. на месец. След като парцелът се връща в активите на Община Пловдив се подписва анекс на наследения контракт и сумата става 3600 лв..

През 2013 година Общинският съвет взима решение да пусне на търг парцела за период от 5 години, а избраната начална тръжна цена е 6000 лв..Търг обаче по този начин и не се организира, а тогавашният кмет Иван Тотев със своя заповед от 2017 година приключва процедурата.  Тогава друга компания апелира заповедта, само че съдът я отхвърля. 

Концесията

Шефът на отдел „ Общинска благосъстоятелност ” Николай Аджеларов съобщи, че е момента се „ правят подготвителни дейности, по време на които се събират, обобщават и проучват наличните информация и документи ” за допустима концесия.  Самата тя е инициирана от компанията наемател – „ Файн Фудс ” ЕООД.  От „ Общинска благосъстоятелност ” прецизират, че към сегашния миг решение за отдаване на въпросния обект на концесия не е взето. Общински съвет би могъл да одобри със свое решение в случай че реши, че дава отговор на законовите условия.  

Ако предлагането за вкарването на „ Ловен парк ”  в Плана за деяние за концесиите бъде признато от съветниците в четвъртък, то може да се изготви идващото – за отдаването на ресторанта. В Закона за концесиите има две хипотези за отдаването на подобен вид обекти – в случай че е за строителство или за услуги. Ако концесията се изготви по този член за строителство то ресторантският и хотелски комплекс може да се отдаде до 35 години, в случай че е за услуги – до 25 години. След това е допустимо удължаването на периода с 1/3 от интервала на първия контракт. Бъдеща концесия върви наложително с избран размер на вложения, както и заплащането на концесионна такса.

Към днешна дата няма друга настояща концесия на ресторант или хотел от страна на Община Пловдив.



 

 

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР