Емблематичната за Австралия мина Алгил, намираща се в западната част

...
Емблематичната за Австралия мина Алгил, намираща се в западната част
Коментари Харесай

Мината, доставяла 90% от розовите диаманти в света, затваря врати

Емблематичната за Австралия мина Алгил, намираща се в западната част на страната, стопира да работи 37 години след отварянето си. Това са удостоверили публично от оператора на оборудването и една от най-големите компании в минната промишленост Rio Tinto.

Намиращата се на към 3000 километра от град Пърт мина преди десетилетие стана известна със своите розови диаманти със мощни отражения.

Именно тя отговаряше за 90% от доставките на редките цветни минерали в международен мащаб, споделя The Sydney Morning Herald.

Залежите в Алгил са открити през 1979 година, като употребата на мината стартира през 1983 година. Първите розови диаманти се появяват на пазара през същото десетилетие.

Към днешна дата от Алгил са излезли 865 карата диаманти. Казано по различен метод това е най-голямата мина за цветни диаманти в света.

Розовите такива са огромна необичайност и са нещо неповторимо за Западна Австралия. Заради това, че не са постоянно срещани, цените им също са високи. Те потеглят от към 20 000 $ и могат да доближат до 3 милиона $ за един карат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР