Емблематичната „Света София“ в Истанбул е украсена с традиционна рамаданска

...
Емблематичната „Света София“ в Истанбул е украсена с традиционна рамаданска
Коментари Харесай

„Света София“ в Истанбул отбеляза най-свещената нощ през Рам...

Емблематичната „ Света София “ в Истанбул е украсена с обичайната рамаданска " махия ", с цел да означи една от най-свещените нощи за мюсюлманите " Лайлат ал Кадр ", откакто беше провъзгласена за джамия за първи път от 87 години насам.


Традиционната " махия " е низ от светещи крушки, окачени сред минаретата на джамиите, включващи религиозни стихове или препоръки за положителни каузи към вярващите. Това е вековна рамаданска традиция от османско време.

Тази година светлините бяха запалени от шефа на Истанбул Али Йерликая в петък, дружно с един от дребното останали майстори на махия Кахраман Йълдъз.


Йълдъз, електротехник по специалност, който работи в Главната дирекция на вакъфите от 1971 година, е един от дребното, които не престават традицията на махията.

Лейлат ал-Кадр, или Нощта на властта, отбелязва нощта, в която първите стихове от Корана са били разкрити на пророка Мохамед. Мюсюлманите считат 27-та нощ на Рамадана за най-свещената нощ в годината и вярващите се предизвикват да прекарват времето си в молитва и лоялност към Бог до зори.


Турците я назовават свещената нощ " Кадир ". Традиция е тази нощ да се посещават колкото се може повече джамии, и хората да се молят, само че тази година поради ограниченията против пандемията това е неразрешено.


След края на Рамадана, в сряда,започва тридневния Шекер Байрам, който също тази година ще бъде извънредно спокоен, защото продължава невиждания локдаун в Турция. Очаква се рестриктивните мерки против Covid-19 да приключат след Байрама в понеделник, 17 май.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР