Емблематичната сграда на СДС на столичната ул. "Раковски" 134 ще

...
Емблематичната сграда на СДС на столичната ул. "Раковски" 134 ще
Коментари Харесай

Емблематичната сграда на СДС на столичната ул. Раковски 134 става седалище на европейските ни делегирани прокурори

Емблематичната постройка на Съюз на демократичните сили на столичната ул. "Раковски " 134 ще приюти европейските делегирани прокурори, заяви служебния министър на правораздаването Крум Зарков пред БНР.

"Много е евентуално в идващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. "Г.С. Раковски " 134, тази небезизвестна постройка. Тя е празна сега и няма да има някой, който да бъде изпъден. Следващият стадий е кадровото поръчителство на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, с цел да работят без значение и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не съумя да реши ", уточни Зарков.

От думите му се разбра, че през вчерашния ден е подписал писмо до районното министерство и регионалния шеф, защото постройката е частна държавна благосъстоятелност и би трябвало да се даде целево на Висшия правосъден съвет, който пък да я даде на европейските делегирани прокурори.

С измененията в Закона за правосъдната власт, гласувани от Народното събрание, се дава по-голяма автономия за нашите представители в Европейската прокуратура, те ще имат своя администрация, деловодство и постройка.

Крум Зарков счита, че тези ремонти в Закон за съдебната власт са основни поради самостоятелността на европейските делегирани прокурори по отношение на държавното обвиняване.

Служебният правосъден министър даде да се разбере, че държавното управление ще се обърне към Конституционния съд поради пълномощията на основния прокурор и това ще стане при започване на септември.

"Не са ли ви правили усещане някои прессъобщения на прокуратурата като да вземем за пример, че разпорежда да се ревизират тръбите в еди коя си община. Чрез друго разширено тълкувание на този контрол за правда прокуратурата на практика има опция да сложи под собствен надзор или най-малко под някаква форма на боязън цялата държавна администрация, изпълнителната власт, включително и министри. Обичаме да споделяме, че министрите би трябвало да се арестуват, само че те би трябвало да се арестуват и осъждат, когато са създали закононарушения. В същото време не трябва да се слагат под надзор, тъй като това значи политическа власт. Този въпрос, един път подложен пред Конституционния съд, в случай че той постави рамки на това пълномощие, ще бъде доста значим за последващите диспути ", разяснява Зарков.

Според него има какво да се направи, с цел да се сложат рамки и да е ясно каква е ролята на прокуратурата и каква е ролята на основния прокурор.

Зарков изясни още, че няма да се поколебае да сезира Висш съдебен съвет, в случай че му бъдат предоставени обстоятелства, които могат да доведат до процедура за предварително освобождение на основния прокурор.

"Настоящият състав на Висш съдебен съвет демонстрира, че до момента в който толкоз доста поддържа основния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне до дъно, макар че предходни двама правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са посочили, че подобен механизъм има ", посочи Крум Зарков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР