Емблематичната пиеса Тартюф на Жан-Батист Молиер се поставя за първи

...
Емблематичната пиеса Тартюф на Жан-Батист Молиер се поставя за първи
Коментари Харесай

Зрелищен и провокативен Тартюф с премиера в Плевенския театър

Емблематичната пиеса " Тартюф " на Жан-Батист Молиер се слага за първи път в новата история на Драматично-кукления спектакъл " Иван Радоев " в Плевен. С министър председателите на 14 и 20 декември новото заглавие на Плевенския спектакъл ще съобщи мощно и зрелищно наличието си на националната театрална карта.

Зад огромния план стои потвърдилият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов-Фичо, подсилен от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев и превода и театрален вид на Димитър Кабаков. В ролята на Тартюф е Антъни Пенев. Участват Адриан Филипов - Оргон; Боряна Маноилова - посетител, в ролята на Елмира; Валентин Василев - Валер; Делян Илиев - Клеант; Мариан Дулчев - Дамис; Надя Дердерян - Дорина; Теона Димова - Мариана. Автор на плаката е Николай Димитров.

" Тартюф " на Крис Шарков е една непредвидена и провокативна режисьорска версия на пиесата, поради която в миналото Молиер е заставен три пъти да я пренапише, с цел да бъде позволена на сцена. Под натиска на афектираното духовенство Молиер прекатурва облика на Тартюф от лъже-духовник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в всемирски сериен лъжец, осъден вълшебен на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата евентуално са и в основата на хилядите тълкувания и до през днешния ден на " Тартюф ".

" Тартюф " е текст, който като че ли е излязъл отвън създателя си, споделя режисьорът Крис Шарков. Това не е просто моралите, фарс за лъжец, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф, от който имаме потребност, тъй като той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са излъгани. Той ли ги трансформира, или те него? "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР