Емблематичната парижка катедрала Нотр Дам, която снощи бе изпепелена от

...
Емблематичната парижка катедрала Нотр Дам, която снощи бе изпепелена от
Коментари Харесай

Българска следа: Как Кольо Фичето спасил катедралата „Нотр Дам“

Емблематичната парижка катедрала " Нотр Дам ", която нощес бе изпепелена от пожар, е била избавена от съсипия през далечната 1866 година от най-великия български проектант Кольо Фичето. 

``
реклама

Интересна история, обвързвана с премеждията му във Франция, разказал в миналото игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги, оповестява sanovnik.bg. Словата на стареца, непокътнати от краеведи, са достигнали през днешния ден до нас. През 1866 година за смут на цяла Франция един от знаците на страната – катедралата „ Света Богородица “ в Париж, почнал да се разрушава, написа изданието. 

„ Нотр Дам “ безусловно значи „ Нашата Дама " и е известно римокатолическо название на Пресвета Богородица.
Стената на столетния храм се пропукала и хората със боязън очаквали величествената сграда да рухне. Десетки приети от целия свят специалисти пристигнали да видят катедралата и да схванат по какъв начин могат да извърнат процеса, само че всички се провалили.

В отчаянието си френските управляващи почнали да търсят помощ на всички места с обещания за премия. Така новината достигнала и до българските земи, тогава в рамките на Османската империя. Русенските земи в тези времена били ръководени от Митхад паша. Той бил френски ученик и се интересувал какво става във Франция и поддържал топли връзки с държавното управление на страната.

Като чул за неволите им, той откликнал и заречен, че ще изпрати на помощ най-хубавия проектант в цялата Османска империя, разпростряла се тогава на три континента. Това бил не какъв да е, а самият Кольо Фичето. Славата на българина от дълго време била излязла от границите на империята.
Така родният проектант се озовал във влака за Париж. Пристигайки в тълпата на парижката гара, той не можел да откри посрещачите си. Те също не го видели в множеството. Чак когато народът се разотишъл, всеки по своя път, французите видели архитекта. Те не повярвали, че непретенциозно облеченият човек пред тях е известният в цяла Европа Кольо Фичето.

Домакините предложили да го настанят и почерпят, само че българинът отказал. Пожелал незабавно да отиде и види катедралата. На момента почнал своите изследвания. Само за няколко дни разкрил и казуса – дълбока подпочвена вода, която предизвиквала корозията. Извел водата на открито, каптирал я и даже построил една дребна чешмичка, от която тя да се изтича на площада. Разрушението било преодоляно, стената била възобновена, оповестява Съновник.БГ.
Французите не могли да повярват какъв брой бързо българинът съумял да се оправи с казуса и да избави Парижката света Богородица. Поканили го да остане във Франция, само че той отказал. Имал работа. По това време строял Беленския мост, поради който той бил заложил главата си пред Митхад паша. Огледал още веднъж деликатно катедралата и откакто се убедил, че заплахата е отминала, поел назад за родината си.

Нотр Дам (Notre Dame) е катедралата на всички катедрали, написа bultimes.com. Овековечена в безсмъртния разказ на Виктор Юго – „ Парижката Света Богородица ”, катедралата Нотр Дам дьо Пари е най-забележителната църковна сграда в Париж, а вероятно и една от най-внушителните в целия свят. Със своята превъзходна фасада Нотр Дам се смята за един от най – изящните образци за френска готическа архитектура. Катедралата няма и равна и що се отнася до брой на туристическите визити. През последните години Нотр Дам задминава емблематичните за френската столица Лувъра и Айфеловата кула, като е най-предпочитаната туристическа атракция. Средно 13, 6 милиона души посещават годишно този превъзходен храм.
Нотр Дам в дословен превод значи “Нашата Дама ”. Катедралата е издигната в чест на Дева Мария, а името й е известно римокатолическо название на Пресвета Богородица. Това име Нотр Дам носи към този момент близо 900 години.

Тя е издигната в източната половина на остров Сите (Île de la Cité), ситуиран в река Сена. На това място преди издигането на Нотр Дам е имало античен римски храм на Юпитер, меровингска черква и каролингска катедрала. Заслугата за построяването на катедралата Нотр Дам е на парижкия свещеник Морис де Сюли (Maurice de Sully), а парите за издигането й идват от духовенството на града, от краля, парижките благородници и даже някои дребни буржоа.
Основите на Нотр Дам са положени през 1163 година, а на тържественото събитие участват крал Луи VII и папа Александър III. Цели двеста години продължава построяването на превъзходната Нотр Дам, а то коства труда на няколко генерации архитекти и служащи. Окончателно приключена през 1345 година, Нотр Дам се трансформира в едно от най-великите достижения на готическата архитектура. Това, което я отличава от останалите готически църкви и катедрали е, че нейните черти се придържат напълно към този жанр, като не се виждат никакви други примеси. Постройката впечатлява с идеалните си пропорции и хармоничната си фасада.

Нотр Дам е забележителна с двете си изцяло идентични квадратни кули, всяка от които е с височина 69 м, като са издигнати на три етажа. Дължината на Парижката Света Богородица е 130 м, а на широчина доближава 50 м. В южната кула са ситуирани камбаните, Най-голямата камбана на Нотр Дам тежи грандиозните 15 т., а единствено езикът ѝ е повече от 500 кг. Стрелата на храма е с височина 96 м. В Нотр Дам може да се влезе през 3 портала. Първият е отдаден на Св. Ана, която е майката на Дева Мария, а междинният изобразява Страшния съд. Третият вход е предназначен за Дева Мария.

Има една забавна легенда към порталите на Нотр Дам, която споделя по какъв начин майсторът, който ги създава, не могъл да направи междинния, тъй като бил продал душата си на дявола. С изработването му се заел различен занаятчия и това е повода през днешния ден междинният портал да се разграничава от другите два. Над този портал на Нотр Дам е ситуирана розетката с диаметър 10 м, а под нея се намират 28 скулптури на древен персони.

В западната част на тази историческа катедрала Нотр Дам, станала сцена на коронацията на Наполеон Бонапарт I, се намира съкровищницата, където се съхраняват скъпи богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни остатъци, открити на острова на Сена.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР