Ембиънт албумът “Призив, в подкрепа на застрашените видове в Родопите,

...
Ембиънт албумът “Призив, в подкрепа на застрашените видове в Родопите,
Коментари Харесай

Кампанията Призив дари 20 000 лв. на фондация По-диви Родопи в подкрепа на застрашените видове живот

Ембиънт албумът “Призив ”, в поддръжка на застрашените типове в Родопите, надвиши 35 хиляди слушания и по този начин доближи финалния си стадий на подаяние към фондация „ По-диви Родопи “ на обща стойност 20 000 лева Средствата са оползотворени за най-мащабното завръщане на елени у нас, като с помощта на сумата, досега над 40 eлена лопатар и 7 благородни еленa сполучливо бяха презаселени в Родопите. Планират се и просветителни стратегии, които да приобщят към идеята деца и юноши.

Създаден, с цел да даде “глас ” на животните в Родопите, които другояче изчезват тихомълком, албумът с естествени звуци “Призив ” съумя да притегли публичния интерес към казуса с изчезващите скотски типове у нас, както и поддръжката на редица национални медии, инфлуенсъри и известни персони.

Повече от 35 000 пъти България се вслуша в гласа на изчезващите животни, припознавайки се в идеята на “Призив ”, като по този начин способства за най-мащабното презаселване на типове елени в страната през последните години. Така акцията сполучливо доближи финалния си стадий на подаяние към фондация “По-диви Родопи ” на обща  стойност 20 000 лева и подкрепя завръщането на редица скотски типове в района. Инициативата е продължение на дългогодишното партньорство сред минерална вода “Велинград ALCALIA ”, комерсиална марка на Тимбарк България, и фондация “По-диви Родопи ”, а дарението досега е оползотворено за завръщането на едри тревопасни елени лопатари и благородни елени. Това включва закупуването им от развъдни центрове, превозването им до Източни Родопи, обезпечаване на храна по време на акомодацията към новото място и други. Като резултат, през последните няколко месеца са разселени над 40 елена лопатар и 7 благородни елена. Презаселването им подкрепя биоразнообразието на този район, надлежно завръщането и на огромните хищници и редки и застрашени птици като белоглавия, египетския и черния лешояд.

“Съществена част от работата ни включва реинтродукцията на тревопасни животни, защото това е най-ефективният метод да се сътвори естествена екосистема със комплицирани хранителни вериги. Чрез възобновяване на естествените процеси  се основават по-диви, по-богати на биоразнообразие местообитания, които са и по-устойчиви на измененията в климата и естествените катаклизми ”, споделят от фондация “По-диви Родопи ”.

“Изключително щастливи сме, че посредством универсалния език на музиката, успяхме да  приобщим към идеята толкоз доста хора, медии и известни персони и по този метод дружно да допринесем непосредствено към естествения развой на възобновяване на типовете животни у нас ”, споделя също Савина Паликарева, маркетинг управител на Тимбарк България - производител и дистрибутор на натурална минерална вода „ Велинград ALCALIA ”. “Основната ни цел бе по един по-различен и положителен метод да насочим вниманието на обществото не толкоз върху казуса, а върху решението, тъй като процесът с изчезващите типове в Родопите не е необратим, а ключът към решението му е в нашите ръце. Само би трябвало да го осъзнаем. Множеството сполучливи образци за възобновени изчезващи типове през последните години е образец за това ”, добавя още Савина.
 
От страна на фондация “По-диви Родопи ” през последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатар, както и 50 благородни елена, с което бяха основани няколко увеличаващи се субпопулации на тези два типа. Само тази година в Източни Родопи са разселени над 130 животни, като близо 50 от тях са финансирани благодарение на акцията “Призив ”.

В продължение на взаимното си съдействие, през остатъка от 2023 година фондация “По-диви Родопи ” и “Велинград ALCALIA ” плануват да насочат внимание към завръщането на черния лешояд в Източните Родопи и основаването на колония. Благодарение на голям брой старания, в края на миналата година черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопите. Създаването на колония в България ще подкрепи оцеляването на типа на Балканите. Планират се още основаването на просветителни стратегии и планове, които да засилят интереса към природата и опазването й от страна на деца и младежи.

“Вярваме, че децата и младежите са нашите посланици, те са и тези, които ще бъдат наранени най-силно от отрицателните последствия от измененията в климата и загубата на биоразнообразие и по тази причина считаме за основно построяването на едно осведомено и ефективно младо потомство в региона на Източни Родопи ”, споделят още от фондация “По-диви Родопи`’.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР