Ембаргото си остава, т.е. след 5 декември нито една държава

...
Ембаргото си остава, т.е. след 5 декември нито една държава
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Цената на петрола ще падне в дългосрочен план

Ембаргото си остава, т.е. след 5 декември нито една страна от Европейски Съюз, с изключение на България, няма да може да внася нефт по море. Другото изключение са Унгария, Чехия и Словакия, които също имат такава дерогация и могат да внасят нефт.

Това сподели пред Euronews Bulgaria енергийният специалист Руслан Стефанов.

В случая това съгласие за оптималната ставка на петрола касае интернационалния пазар. От тази позиция, това ще касае и България. Количествата, които ще бъдат доставяни тук, ще би трябвало да бъдат лимитирани до този таван. Все още няма твърдо решение, само че още от лятото се приказва, че и други страни, като Съединени американски щати и Канада, ще се причислят към налагането на този таван. В случая става въпрос за вътрешно съгласие в Европейски Съюз за този таван, който да бъде част от решението на Г-7. Целта на това упражнение е да се натисне още надолу цената на съветския нефт. Той и сега се продава се избрана отстъпка. Това ще понижи облагите на съветските компании, на режима в Кремъл, от продажби на петрол.

 
Още в самото начало на войната стана ясно, че управлението на „ Лукойл “ не според с тази война. „ Лукойл “ се трансформира в една квази-държавна компания в този случай, която извършва политиката на Кремъл. От тази позиция, българското държавно управление си има някакви илюзии, че тази компания ще извършва политиките на Европейски Съюз и България.
Това, което видяхме в Италия, тази национализация, това е просто отбрана на националната сигурност и националния интерес на съответната страна. Поради изключителното въздействие на тази компания в България, нашето държавно управление нямаше смелостта да направи това, което трябваше от дълго време да направи – да обезпечи правните учредения тази компания да извършва своите отговорности към българската страна, българското общество и българските консуматори. Някой е задоволително доверчив, че да опита да убеди българското общество, че това ще се случи. Няма да се случи, и в действителност ще има известно време някакви драми, и ще се стигне до това, че тази компания или би трябвало да бъде сложена под необикновен контрол, или ще би трябвало да бъде национализирана за несъмнено време. Германия направи това по един грациозен метод, Италия го прави също. Страните си създадоха съответните закони, които са част от законите за национална сигурност.

 
Това е сериозна инфраструктура, която не би трябвало да може да стопира, и не трябва да стопира активността си. Ако управлението, или част от управлението на тази компания, което извършва заръките на Кремъл, не е според с това, би трябвало страната да я поеме под необикновен контрол.
Реакцията на Русия ще е пределно ясна – ще спре да доставя нефт на тази страни, които постановат това ембарго. Това обаче ще натисне цената на съветския нефт, тъй като те ще би трябвало да изнасят за пазари, и то без застраховки, които желаят да внасят подобен нефт. Съответно, по този метод ще се реализира и този таван на цените. Въпреки че Русия може да не го желае, да не изнася за тези страни, които го постановат, от Г-7, останалите страни, чийто пазарен дял ще получи сериозен напън от съветския нефт, да вземем за пример Китай и Индия, те ще бъдат принудени, или даже ще имат претекста, да продават на малко по-високи цени на страните от Г-7. Това е един инструмент, който е доста нерешителен, неразбираем. Какъв ще бъде неговият резултат, дали ще има подобен. Но е инструмент, който трябваше да бъде въведен, с цел да лишим Кремъл от сериозните доходи, които има от нефт. Те му разрешават да води войната в Украйна. Световната стопанска система към този момент демонстрира признаци на криза, т.е. цената на петрола по този начин или другояче ще тръгне надолу.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР