Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция за

...
Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция за
Коментари Харесай

Макрон започна втория си президентски мандат с обещание да изгради по-силна Франция

Еманюел Макрон встъпи в служба като президент на Франция за втори петгодишен мандат, предадоха международните информационни организации.

На формалната гала в Елисейския замък той съобщи, че френският народ се е оповестил за самостоятелност в днешния дестабилизиран свят и акцентира, че е извънредно значимо да бъдат подхванати дейности за една по-независима Франция.

" Франция направи своя избор в интерес на ясния план за бъдеще, самостоятелност и напредък ", сподели Макрон и благодари на гласоподавателите. " Народът избира президента - това е нов мандат и нов президент ", добави той, имайки поради, че гласоподавателите са се трансформирали спрямо преди пет години и имат нови упования към президента, за който са решили да гласоподават.

В речта си при встъпване в служба Макрон сложи ударението върху обещанието да работи за една по-силна Франция, а говорейки за външната политика, сподели, че " не трябва да се позволява изостряне на спора в Украйна и в Европа би трябвало да бъде построен нов мир ". " Тъкмо в сложните моменти Франция постоянно е показвала най-хубавите си качества ", съобщи той. " Предстоят ни съществени вложения по пътя към модела " Франция 2030 ", който ще направи Франция по-енергична и по-силна ", продължи той. " Страната би трябвало да живее по-добре и да откри отговор на провокациите на времето. "

" Наша цел би трябвало да бъдат промените и единството ". " Това ще разреши да поставим основите на демократичното възобновление, от което се нуждае нашата страна ", сподели френският водач. Той се разгласи и за по-достъпна просветителна и здравна система.

Пред към 450-те посетители на церемонията, състояла се в балната зала на Елисейския замък, избраният отново френски президент сподели също, че би трябвало да бъде открит подобаващ метод за сключването на нов публичен контракт.

Преди две седмици 44-годишният Макрон, който ръководи от 2017 година, завоюва балотажа на президентските избори против крайнодясната националистка Марин Льо Пен, с гласовете на 18,7 милиона гласоподаватели (58,55 процента) против 13,2 млн. гласа (41,45 процента) за Льо Пен. Макар и церемонията по встъпването в служба за втория му мандат да беше през днешния ден, новият му мандат публично ще стартира на 14 май и ще продължи до 2027 година

Церемонията не мина без дребен гаф - обявявайки втория мандат на Макрон, ръководителят на Конституционния съд Лоран Фабиюс сгреши резултата от изборите, с който той завоюва.

Гости на тържественото събитие бяха главно лица от международната политика, само че имаше и артисти, представители на здравния бранш, военни, участваха и някогашните президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози. Влизайки в балната зала, Макрон намигна на брачната половинка си Брижит.

Преди да произнесе речта си, президентът получи най-високото държавно отличие във Франция и стана джентълмен на Ордена на Почетния легион.

След словото си той излезе в градините на Елисейския замък, с цел да чуе изстреляните от Площада на инвалидите по случай събитието 21 топовни салюта, както повелява традицията.

Макрон направи обзор на почетния боен строй, който включваше част от екипажа на „ Монж “, втория по величина транспортен съд на френските военноморски сили и основен детайл от френския капацитет за нуклеарно въздържане. Той беше употребен при тестванията на френските нуклеарни ракети М51, които могат да бъдат изстрелвани и от подводници.

Присъствието на тези матроси на церемонията може да се пояснява и като проява на мощ във времена, когато Франция все по-усилено взе участие в опитите за преустановяване на войната на Русия против Украйна, в това число посредством изпращане на Киев на оръдия и друго тежко въоръжение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР