Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция, съобщи

...
Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция, съобщи
Коментари Харесай

Еманюел Макрон е новият стар президент на Франция

Еманюел Макрон завоюва балотажа на президентските избори във Франция, заяви Ройтерс. Според предварителните резултати актуалният държавен глава взема 58,2% от гласовете, до момента в който неговият конкурент крайнодясната Марин Льо Пен получава 41,8.

С успеха Макрон стана първият френски президент, който е избран отново след Жак Ширак през 2002 година Така той остава в Елисейския замък още 5 години до 2027 година

Сега обаче френският водач е изправен пред сложен втори мандат, без гратисния интервал, на който се радваше след първата си победа, и евентуални митинги против проекта му да продължи промените в интерес на бизнеса, в това число повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Първото огромно предизвикателство за него ще бъде и да завоюва парламентарните избори през юни, с цел да си обезпечи болшинство за осъществяване на стратегиите си.

На френския президент се пада и тежката задача да опита да позволи спора в Украйна, защото след отдръпването на Ангела Меркел, мнозина смятат, че точно Макрон е новият водач на Европа.

Битката за президентския пост сред Еманюел Макрон и Марин льо Пен бе повтаряне на последния избирателен цикъл през 2017 година, когато същите двама претенденти се изправиха един против различен на втория тур. Тогава Макрон взе 66% от гласовете и отново завоюва.

Избирателната интензивност на втория тур на президентските избори във Франция през днешния ден пък доближи 63,2%, което е рекордно ниско. Около 28% са били гласоподавателите, които се въздържали да пуснат бюлетината. Това е най-високият % на негласували на балотаж за президент на Франция от 1969 година насам, съгласно организация Агенция Франс Прес. Това отразява апатията на доста французи към тези избори, макар, че и двамата претенденти бяха доста известни, означават специалисти.

Подкрепата за Еманюел Макрон на балотажа идва от регионите към Париж и други огромни градове. Той има мощно показване и в северозападната част на страната. Междувременно гласувалите за Марин льо Пен са най-вече от североизточната част със забележителна спомагателна поддръжка в селските и земеделските общности във Франция.
 Марин Льо Пен Марин Льо Пен
Кой e Макрон?

Макрон е роден в Амиен, северно от Париж, на 21 декември 1977 година, татко му Жан-Мишел е професор по неврология в университета в Пикард, а майка му е доктор. Като младеж френският президент получава образованието си в йезуитския институт Lycee la Providence в родния си град и точно там за първи път се сблъсква с професорката по литература Брижит Озиер, в която се влюбва и, за която по-късно се дами, макар че тя е 25 години по-възрастна от него и има брачен партньор и три деца.

„ Бях изцяло очарована от неговата просветеност “, споделя Брижит Макрон за мъжа си и добавя: " той не беше като другите ".

Макрон пристигна на власт през 2017 година като стана най-младият президент на Франция едвам на 39 година В оня миг той бе описван като харизматичен някогашен министър на стопанската система, който в никакъв случай преди не се е кандидатирал за изборна служба, предлагайки по-центристка визия за Франция.

Протеже на президента социалист Франсоа Оланд с опит в капиталовото банкиране, той отхвърли старите политически лоялности, макар че споделя произхода на френския политически хайлайф.

Възходът му на власт изглеждаше без изпитание, само че той трябваше да се движи в бурните политически води, с цел да прокара спорните промени, които даде обещание на гласоподавателите. Той улесни фирмите да уволняват служащи, понижи налозите и вкара строги закони за сигурност за справяне с тероризма. Но той беше заставен да анулира оферти налог върху горивата през 2018 година след седмици на свирепи митинги на жълтите жилетки.

Други промени, в това число обещанието за понижаване на безработицата от 10% на 7% до 2022 година, бяха обиден от пандемията, макар че сега безработицата спадна до 7,4%.

Сега той желае понижаване на налозите с 15 милиарда евро годишно за семействата и бизнеса.

Президентът обича да свири на пиано, той е разпален последовател на Олимпик Марсилия и почитател на ските, тениса и бокса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР