Еманюел Макрон преди да започне речта си пред Конгреса на

...
Еманюел Макрон преди да започне речта си пред Конгреса на
Коментари Харесай

Макрон не успял да убеди Тръмп да не напуска иранската сделка


Еманюел Макрон преди да стартира речта си пред Конгреса на Съединени американски щати

В диалог с американски публицисти преди да отпътува от Вашингтон, френският президент Еманюел Макрон е признал, че евентуално се е провалил в опита си да убеди Доналд Тръмп да не напуща иранската нуклеарна договорка. Освен това той описал политиката на Съединени американски щати във връзка с интернационалните съглашения като " безумна ".

Това оповестява английският в. " Гардиън ", като прибавя, че съгласно Макрон американският президент постъпва по този начин по вътрешнополитически аргументи.

Отбелязвайки, че Тръмп е изтеглил Вашингтон и от Парижкото съглашение за климата - различен ангажимент, стихотворец от неговия предходник Барак Обама, Макрон подчертал, че сходни чести промени в позициите на Съединени американски щати по световни въпроси " може и да работят в кратковременен проект, само че в приблизително и дълготраен проект това е много безумно ".

Френският президент направил тези самопризнания откакто в пламенна тирада в Конгреса на Съединени американски щати се застъпи за доста от нещата, които неговият американски сътрудник през по-голямата част от мандата си се стараеше да унищожи. В речта си фенският президент отхвърли доста от аспектите на политическите възгледи на Тръмп.

Срещу национализма, изолационизма и комерсиалните войни

Френският президент бе бурно приветстван в американския Конгрес, където бе поканен да произнесе тирада, в която показа своята визия за света и за френско-американските връзки, съобщи Франс прес.

За да изслушат речта на Макрон в пленарната зала пристигнаха стотици членове на двете камари на Конгреса. Те посрещнаха топло Макрон, станаха на крайник и го приветстваха три минути. Някои от конгресмените даже скандираха " Да живее Франция! ". Съпругата на Макрон - Брижит, пристигна в пленарната зала няколко минути преди президента и също бе приветствана от парламентаристите, които станаха на крайник.

" Това е чест за Франция, за френския народ и за мен да бъда признат в това светилище на демокрацията, където е написана толкоз доста от историята на Съединени американски щати ", сподели Макрон на британски език при започване на речта си.

Той напомни, че Франция и Съединени американски щати имат една доста специфична връзка, съобщи Ройтерс. Говорейки за специфичната връзка, Макрон напомни и срещата на Бенджамин Франклин и френския мъдрец Волтер, " които са се целунали по бузите ". После, визирайки другарските си срещи с Доналд Тръмп от тази седмица, Макрон добави " Това може да ви подсети за нещо ", правейки паралел сред срещите си с Тръмп и тази сред Франклин и Волтер.

Той напомни, че " нашите споделени ползи " сплотиха Франция и Съединени американски щати през 20-и век по време на двете международни войни и през Студената война, съобщи ДПА.

След това обаче Макрон се разгласи против национализма и изолационализма и прикани Съединени американски щати да останат предани на световните идеали на съдействието пред лицето на тероризма и на други провокации.

" Ние можем да изберем изолационизма, отдръпването и национализма - това е вид. Това може да бъде изкушаващо за нас като краткотраен лек за нашите страхове. Но затваряйки вратата към света, ние няма да спрем еволюцията на света ", сподели Макрон, който се разгласи против изоставянето на свободата и против илюзията на национализма.

Макрон прикани за единение пред лицето на новите съществени закани и провокациите, които носи 21-и век и които " нашите прародители евентуално даже и не са си представяли ", и съобщи, че в този момент Европа и Съединени американски щати би трябвало дружно да посрещнат и да намерят отговор на световните провокации на актуалното столетие.

По думите му, действайки в съдействие, страните могат да запазят своята лична еднаквост. Светът се намира в сериозен миг, страните би трябвало да работят незабавно като една световна общественост, с цел да защитят интернационалните институции като Организация на обединените нации и НАТО, добави френският президент.

В речта си той отбрани концепцията за мощен мултилатерализъм и сподели, че това изисква и присъединяване на Съединени американски щати. " Това изисква - повече от всеки път - присъединяване на Съединени американски щати, защото вашата роля е решаваща за основаването и запазването на днешния свободен свят. Съединени американски щати са тези, които измислиха този мултилатерализъм. Вие сте в този момент тези, които би трябвало да ни помогнете, с цел да го съхраним и да го пресъздадем още веднъж ", сподели Макрон.

Той повтори, че концепцията са мощен мултилатерализъм, няма да засенчи националните култури или идентичности. Макрон сподели, че Европа и Съединени американски щати могат да работят дружно, с цел да изградят новия международен ред на 21 век.

Той посочи позитивното влияние на глобализацията в региона на нововъведението и основаването на работни места и сподели, че " комерсиалната война не е подобаващ отговор " на проблемите, зараждащи от бързо разрастващата се световна стопанска система. Според него възможна комерсиална война ще докара до закриване на работни места и междинната класа ще заплати цената за нея. Той прикани за обективна и свободна търговия и за разрешаване на комерсиалните разногласия в Световната комерсиална организация.

Остро отменяне на външната политика на Тъмп

В речта си в Конгреса Макрон отхвърли политиката на Тръмп във връзка с съглашението за климата и иранската нуклеарна стратегия, отбелязва и " Дейли телеграф ". Вестникът дефинира изявлението му като остро отменяне на външната политика на Тръмп, провеждана под лозунга " Америка преди всичко ". С апела си Америка да остане ангажирана със света Макрон отхвърли изолационизма на американския президент, добавя " Телеграф ".

" Ню Йорк таймс " дефинира речта като мощно сериозна и също я разказва като недвусмислено отменяне на политиката " Америка преди всичко ". При това Макрон го направи единствено ден откакто двамата с Тръмп се засипваха взаимно с похвали, отбелязва американският вестник.

Според " Вашингтон пост " френският президент е очаровал с пламенната си тирада и двете партии в американския Конгрес. Вестникът показва, че огромна част от казаното от Макрон, въпреки и да е било дефинирано по този начин, че да провокира неспокойствие и да е бъде с световна устременост, съставлява непосредствено предизвикателство към администрацията на Тръмп, както и към самия американски президент, с който Макрон твърди, че има специфични връзки.

Изданието отбелязва, че в медийното отразяване на визитата, както и в мненията на опозицията и даже в личната партия на Макрон във Франция, където Тръмп е извънредно неизвестен, са били отправени рецензии към демонстрираните близки връзки сред двамата водачи.

Според " Файненшъл таймс " френският президент се е опитал да затвърди връзките посредством деликатно режисирана аудиенция, виждайки в Тръмп дълготрайна инвестиция.

По време на визитата на Макрон във Вашингтон двамата президенти се надпреварваха кой ще очарова повече другия, написа " Уолстрийт джърнъл ", като акцентира, че френският президент е разчитал на положителните връзки сред двамата, с цел да завоюва отстъпки, с вярата да убеди Тръмп да остане в иранското съглашение, преди същото да се опита да направи на следващия ден и немският канцлер Ангела Меркел.

" Франкфуртер алгемайне цайтунг " счита, че упованията да бъдат реализирани бързи решения при визитата й в Белия дом са огромни, до момента в който в това време Макрон напуща Вашингтон песимистично надъхан.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР