Еманюел Макрон обяви днес, че ще закрие елитното висше училище

...
Еманюел Макрон обяви днес, че ще закрие елитното висше училище
Коментари Харесай

Макрон закрива училище за френския елит, което е завършил самият той

Еманюел Макрон разгласи през днешния ден, че ще закрие елитното висше учебно заведение ENA в страната, чиито ученици са четирима модерни президенти, сред които и самият той. Висшето учебно заведение ще бъде сменено от нов институт.

Ecole Nationale d`Administration, известно като ENA, е малко и основано в Страсбург висше учебно заведение за подготовка на висши държавни чиновници, което се трансформира в знак на елитарност във Франция.

Създадено след Втората международна война, приемът в ENA на процедура подсигурява авторитетна и добре платена работа в обществения бранш и от дълго време се преглежда като най-обещаващата първа стъпка към сполучлива бъдеща политическа кариера.

Макрон, който е от випуск 2002–2004 година, сподели пред висши държавни чиновници, че ще „ отстрани ENA “ и ще го размени с нов институт, наименуван „ Институт обществена администрация “.

Той съобщи, че новият институт ще продължи да образова висшисти за значими длъжности в обществения бранш, само че ще има задачата да внесе повече многообразие измежду студентите. Президентът назова измененията " дълбока гражданска война във връзка с набирането на държавен административен личен състав ".

Макрон за пръв път предложи затваряне на ENA през 2019 година, след месеци улични митинги на " жълтите жилетки ", които съществено заплашиха президентството му. Тези митинги бяха провокирани от повишение на налога върху горивата, само че се трансфораха в доста по-широк обществен митинг против възприетия парижки хайлайф, пренебрегващ потребностите на провинциалните общности.

По време на тирада в Нант през февруари, Макрон сподели, че е време да се обезпечи достъп до топ колежи за студенти от скромни среди. Целта, сподели той, е „ никое дете в нашата република да не споделя: това не е за мен “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР