Елзназ Рекаби беше посрещната от голямброй хора на летището в

...
Елзназ Рекаби беше посрещната от голямброй хора на летището в
Коментари Харесай

Иранска спортистка бе посрещната като героиня, след като се състезава без хиджаб

Елзназ Рекаби беше посрещната от голямброй хора на летището в Техеран. Състезателката по спортно катерене е одобрявана като “героиня ”, откакто се състезава без хиджаб, оповестяват от Би Би Си (BBC).

33-годишната Рекаби се опълчи на прецизния дрескод в Иран. Но тя разгласи, че хиджабът й е паднал “неволно ”.

Рекаби дойде с полет от Южна Корея, където се състезаваше на Азиатския шампионат. Тя беше посрещната на летището от фамилията си, където й връчиха цветя и я прегърнаха.

Видеа, публикувани в обществените мрежи, демонстрират стотици почитатели на Рекаби, които скандират “Елназ е героиня. ” Рекаби се счита за знак на митингите водени от дамите в Иран.

След публикуването на видео, в което се вижда по какъв начин тя се състезава без хиджаб, другари на Рекаби нямаха връзка с нея и показаха опасения за нейната сигурност.

Във вторник се появи обява в профила й в Инстаграм, в която тя се извинява, че е “притеснила всички ”.

“Заради неприятен тайминг и непредвиденият от мен апел да се кача на стената, хиджаба на главата ми се смъкна несъзнателно ”.

Тя повтори това в малко изявление за държавните медии при идването си в столицата Техеран. Рекаби добави, че е напрегната от завръщането си в страната. Не се знае къде е отведена след появяването си на летището.

Пратеникът на Би Би Си в Близкия изток, Себастиан Ъшър, споделя, че появяването й в общественото пространство ще разсее страховете, че тя може да бъде задържана. Но въпреки всичко мнозина желаят спомагателни уверения.

В предишното ирански спортистки, които са се състезаваи в чужбина без да носят хиджаб са казвали, че са били принудени от управляващите да се поднесат извинения,подобно на това на Рекаби. Някои от тях са решили да не се завърнат в Иран.

В обявата на Рекаби се споделя, че тя се връща в Иран “заедно с екипа, както е бил предварителният проект. ”

Протестите в Иран бяха провокирани от гибелта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, която беше задържана в Техеран от моралната полиция на 13 септември по обвинявания, че носила забрадката си прекомерно разхлабена.

От полицията отхвърлиха информациите, че тя била удряна по главата с палка и оповестиха, че е получила инфаркт.

Според източник на Би Би Си, паспортът и мобилният телефон на Рекаби са били иззети в понеделник, а тя е напуснала хотела си в Сеул два дни преди плануваната дата. Семейството и приятелите й няма връзка с нея, откакто била в наличието на ирански чиновник.

Иранското посолство в Южна Корея изрично отхвърли изказванията и разгласи, че Рекаби е напуснала Сеул вторник сутринта. Международната федерация по спортно катерене (IFSC), съобщи, че е била в контакт с нея и Иранската федерация по катерене и че “се пробва да откри обстоятелствата. ”

“Важно е да подчертаем, че сигурността на спортистите е от първостепенно значение за нас и ние поддържаме всички старания да запазим скъп член от нашата общественост в сигурност в тази обстановка ”, прибавиха от федерацията. “(IFSC) поддържа изцяло правата на спортистите, техните избори и свободата на изложение ”.

Автор: Илина Стоянова

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР