Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка Още по темата

...
Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка Още по темата
Коментари Харесай

Централната банка на Русия може да овладее шокова ситуация във финансовия сектор

Елвира Набиулина, шеф на Руската централна банка

Още по тематиката
Русия избави най-голямата частна банка в последната минута
от Дневник,4 сеп 2017
Руският нефт падна под $30, Москва стартира годината с рязане на бюджета
от Дневник,12 яну 2016 Рязко обезценяване на рублата и поевтиняване на петрола заплашва 117 съветски банки с изпадане в финансова некомпетентност. Руската банкова система е уязвима към бързо утежняване на икономическите условия, само че при действителна рецесия централната банка на страната ще я овладее.

Какво демонстрират резултатите

Това са част от главните заключения от оповестените тази седмица резултати от стрес проби, извършени от Руската централна банка. Те се основават на данни към 1 януари 2018 година и демонстрират, че 30.6% от активите на целия банков бранш са в ръцете на упоменатите 117 банки, които при шокова обстановка ще изпитат дефицит на капитал. Общият финансов недостиг при отрицателен сюжет е оценен от централната банка на 500 милиарда рубли (6.85 милиарда евро).

Освен това други 51 банки (19.4% от активите в сектора) няма да покрият спомагателни условия на финансовия регулатор за разполагане с капитал, задоволителен да ги задържи в групата на редовно значимите институции, на които по принцип първо се оказва помощ.

Условията, сложени в стрес теста, допускат коренно утежняване на обстановката с цените на петрола (поевтиняване до 25 $ за барел), обезценяване на рублата с 39% и стесняване на Брутният вътрешен продукт с 3.9% в границите на една година. " Дори с отчитане на приходите, които може да бъдат получени в стресовия интервал, банковият бранш ще е в губеща позиция ", споделят анализаторите.

При шоков сюжет, предизвестява регулаторът, индикаторите за финансова адекватност в целия бранш ще намалеят: личният базов капитал от първи ред ще се свие от 8.2 на 5.2%, главният капитал - от 8.5 на 5.5%, а съвкупният капитал - от 12.1 на 8.7%. Централната банка е оценила и по какъв начин шокова обстановка би довела до " заразяване " на междубанковия пазар от рухването на някои банки. В този случай тестванията за домино резултат са посочили, че 107 банки (9.8% от активите в сектора) ще изпитат финансов недостиг от общо 200 милиарда рубли (2.74 милиарда евро). Проблеми с ликвидността за общо 300 милиарда рубли (4.11 милиарда евро) ще изпитат още 84 банки (9.1% от активите в сектора).

Централната банка е тествала и умеят ли банките да реагират на внезапно евакуиране на депозити и е открила, че при 127 от тях може да се сътвори дефицит на ликвидност. Те управляват 40.9% от активите в бранша.

При шоков сюжет с недостиг на капитал могат да се сблъскат даже банки от първите 20 в Русия, контролиращи дружно над 79% от активите в бранша. По данни към началото на 2018 година петте най-големи банки държат 55.8% от активите, а идващите 15 в листата - още 23.5%.

Подобен тест беше юридически през 2016 година, само че с надалеч по-малко стесняване на стопанската система (1.4% от БВП), което евентуално изяснява и внезапното нарастване в последния отчет на най-застрашените банки от 34 на 117. В същото време макар затегнатите критерии в тестовия сюжет за 2017 година не е намалял броят на евентуално наранени от резултат на доминото - през 2016 година се предвиждаше, че 93 банки ще имат проблем с дефицит на капитал, а 84 - на ликвидност.

Колко ще устоят на глобите

Публикуването на отчета на централната банка съответства с разбора на Moody`s за това дали банковата система на Русия ще издържи на още един сериозен кръг наказания от Запада. Изводът на рейтинговата организация е, че при настоящето ембарго банковата система е устойчива и би издържала още една вълна наказания, сходна по мащаби на досегашните. Но съгласно Ярослав Совгира, който работи в отдела за Европа, Близкия изток и Африка, в случай че описът на глобените се усили доста и в него по едно и също време под ударите попаднат не двама, а четирима олигарси и техният бизнес, то финансовият бранш би трябвало да чака проблеми. Априлските наказания на Съединени американски щати да вземем за пример обгърнаха 7 едри съветски предприемачи с общ капитал (според Forbes) от 36.7 милиарда $, в това число Олег Дерипаска и Виктор Векселберг.

Кристин Линдоу, президент на Moody`s, сподели, представена от РБК, че едни нови наказания евентуално ще отрежат засегнатите съветски компании от достъп до интернационалните финансови пазари и те ще би трябвало да се извърнат към вътрешни източници за финансиране, заеми от съветски банки и поддръжка от държавното управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР