Елизабет II беше оставила впечатлението, че е безсмъртна и ще

...
Елизабет II беше оставила впечатлението, че е безсмъртна и ще
Коментари Харесай

Историк: Елизабет II и Горбачов затвориха вратата на блестящо поколение политици


Елизабет II беше оставила усещането, че е безсмъртна и ще живее постоянно и доста от британците я възприемаха по този начин.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Борис Стоянов, историк от СУ „ Св. Климент Охридски “.

За мен като историк незабавно пристигна асоциацията с това, което се случи преди десетина дни – гибелта на Горбачов. Някак си те двамата затвориха дефинитивно вратата на това ослепително потомство политици и държавници, което управляваше Европа и света в края на 20 век.

Може би тя е последният международен монарх в човешката история. Наистина забележителна персона, тъй като до последния си час беше на своето работно място. Прие 15-ия министър-председател и му разпореди да сформира държавно управление в нейно име.

По думите му, гибелта й в Шотландия би трябвало на едно алегорично равнище да каже, че Обединеното кралство би трябвало да остане обединено.

По мотив на Чарлз III, доктор Стоянов сподели, че в историята след ръководството на такива мощни персони е доста мъчно да излезеш от сянката им. Още повече, че поради неговите 73 година няма да има дълголетието на майка си на престола. Така че ще му е мъчно да построи същия престиж, омагьосване и респект каквато имаше Елизабет II.

Кралските династии на България и Англия имат директна роднинска връзка. С принц Филип връзката е с княз Батенберг, а с кралицата връзката е по линия на Сакскобургготската династия. Още от времето на кралица Виктория и нейния брачен партньор Албърт, те са представители на Сакскобургготите. Така че те са братовчеди. Тази година се честваха 70 години от възкачването на престола на Елизабет II , а ние следващата година ще честваме 80 години от оповестяването на Симеон за български цар.

Вижте цялото изявление във видеото.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР