Елиуд Кипчоге е категоричен, че маратонките, с които слезе под

...
Елиуд Кипчоге е категоричен, че маратонките, с които слезе под
Коментари Харесай

Последните рекорди в маратона - "технологичен допинг" или триумф на човешкия дух?

Елиуд Кипчоге е безапелационен, че маратонките, с които слезе под митичната граница от 2 часа, не дават на спортиста непочтено преимущество, а съставляват резултат от развиването на технологиите в спорта.

Експерти на Световната лекоатлетическа федерация обаче ще прегледат случая и освен него, защото единствено ден след Кипчоге, сънародничката му Бригид Косгей усъвършенства 16-годишния връх при дамите, дело на именитата Пола Радклиф. Кенийката пресече финалната линия в Чикаго за 2.14:04 часа - 81 секунди по-бързо от Радклиф. Косгей също записа достижението с революционните и особено проектирани маратонки на известна марка.

Въпросът е дали тези достижения са успех на човешкия дух или се дължат на нов вид допинг.

Но каква е разликата сред " софтуерните " маратонки и употребяваните до неотдавна? Отговорът: Изработени са от карбонови влакна, позволяващи с 4% по-бързо тичане. Подметката им е голяма и с изрязана вътрешна част, а под меката са ситуирани две пружиниращи плъгини. Те подкрепят бягането, подобрявайки всяка една крачка на спортиста.
Кипчоге сътвори история! Пробяга маратон за по-малко от 2 часа! (ВИДЕО) Кениецът реализира немислимото във Виена
" Няма нищо непочтено. Тренирах интензивно. Не можем да отхвърляме, че технологиите се развиват. Трябва да го приемем. Във Формула 1 " Пирели " доставя с гуми всички тимове, само че " Мерцедес " е №1. Защо? Заради мотора, поради водача. "

Според разпоредбите на ИААФ, спортистът може да бяга необут или даже с една маратонка, само че обувките му не би трябвало да бъдат направени по метод, даващ на спортистите преимущество, което ощетява конкуренцията.

Новите високотехнологични маратонки може и да бъдат неразрешени, само че това няма да докара до отменяне на върховете, реализирани с тях. Решението може да е в лимитирането на дебелината на карбоновите подметки и други корекции, за тези обувки в последна сметка да станат налични за всички.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР