Елитен наш лекар изригна с критичен коментар за здравеопазването.Може ли

...
Елитен наш лекар изригна с критичен коментар за здравеопазването.Може ли
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Ненков: Алчни хора са се вкопали в здравеопазването

Елитен наш доктор изригна с сериозен коментар за опазването на здравето.

Може ли да бъде реанимирана тежко болната ни здравна система? Не е ли прекомерно дълъг интервал от време - над 33 години, да не се реформира тази сфера, по този начин щото преди всичко да е подложен пациентът? Кои са най-важни стъпки, с които би трябвало да се стартират измененията в областта на опазването на здравето? Питам д-р Мирослав Ненков, анестезиолог, който преди дни напусна ВМА доброзорлем.

В нашата система има задоволително умни хора, които биха могли да я провеждат по интелигентен и прагматичен метод и има задоволително пари по тази причина.

Но в същото време в същата тази наша система са се вкопчили едни такива, които биха продали орган на майка си, с цел да изкарат 3 лв.. Те източват живеца на здравната система, тъй като не са глупави, само че са безгранично алчни. В желанието си да усилват размера на кражбите си, те торпилират всеки опит за рационално нареждане на здравната система.

Над 33 години към този момент промените в здравната система не се случват! Не е ли прекомерно дълъг период? Не е ли 33 години прекомерно дълъг интервал, в който нашето общество да не може да се освободи от пипалата на тогавашната държавна сигурност!?

Безмерно алчни хора са се вкопали в нашата система и саботират всеки опит за подобряването й. Така нито лекарите могат да подобрят работата си, нито пациентите да получат чувство за възстановяване на отношението и лечението им, написа novini.bg.

Всеки опит да се направи даже и дребна смяна в системата на опазването на здравето, среща грубиянска опозиция с всички способи – дезинформация, подмолство, клюкарене и впрочем. Нужен е доста самоуверен и мощен политически водач, който да се захване с тази работа. Но подобен аз за жалост не виждам на хоризонта до момента. 6 милиарда лв. употребява нашата система – без доплащането от пациентите, което евентуално е в същите размери, и доста мъчно някой може да се откаже от печалбарството си.  За промените е нужно да се ликвидира всяка опция държавните лечебни заведения да натрупат задължения. Не е обикновено частните да нямат задължения, а държавните да ги натрупат случайно и без никакви последици. Как по този начин един и същи консуматив частникът го купува за 1000 лв., а шефът на  публичната амбулатория за 3000 лева?!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР