Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателката на уникален тембър

...
Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателката на уникален тембър
Коментари Харесай

Оперната дива Елина Гаранча с първа гала в София

Елина Гаранча, приетата в целия свят притежателката на неповторим тембър и сетивен глас, ще пее в зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийската филхармония, а концерта на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните модерни диригенти Карел Марк Чичон.

За феновете на класическата музика събитието с присъединяване на звезда от ранга на Гаранча е същински празник. Неповторимото мецосопрано идва у нас в разцвета на своята кариера. Само преди няколко месеца Елина откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на " Самсон и Далила ", диригент Яник Незе-Сеген. Красивата визия, изключителната техника и откровеност на осъществяванията ѝ обезпечават чести гостувания във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк и Уигмор Хол в Лондон, участия в разнообразни церемония вечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са взаимните ѝ концерти с съветското сопрано Анна Нетребко, с която сега са най-популярните женски оперни вокали в света.

За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с обичани оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Професионалният и угодлив глас на певицата разрешава тя да извършва и най-сложния репертоар с лекост и великолепие, излъчвайки безспорна женственост и оставяйки публиката без мирис.

В света на операта не е необичайност сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и английския диригент Карел Мария Чичон, с който имат благополучен брак и две дъщери. Семейството продължава да концертира дружно, както ще се случи и на сцената на Зала 1 на НДК на 23 септември.

Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където учител е нейната майка. Тя печели интернационалния конкурс за артисти " Мириам Хелин " през 1999 година, а през 2001 година е финалист в влиятелния " BBC Cardiff Singer of the World Competition ".

Гаранча стартира професионалната си кариера през 1999 година като гостуващ актьор в Щатсопера Майнинген, където извършва доста основни функции. След това тя става чест посетител на операта във Франкфурт.

За малко време Елина се утвържава като една от най-големите оперни звезди в света с присъединяване си в основните функции на доста влиятелни оперни подиуми и осъществяванията си с най-хубавите симфонични оркестри. Тя превзема сърцата на публиката с красивия си глас, просветеност, музициране и въздействащи театрални превъплъщения.

През септември 2005 година Гарача подписва извънреден контракт с Deutsche Grammophon (DG). Нейният първи независим звукозапис " Aria Cantilena " е публикуван през март 2007 година, а отзвукът от него е напълно позитивен. Албумите ѝ също печелят възторженостите на рецензията и феновете на оперното изкуство. Те й носят ECHO Klassik award - за " Romantique " през 2012 и за " Meditation " през 2015.

Последният албум на Елина Гаранча " Revive " беше публикуван в края на 2016 година и единомислещо окуражителен от рецензията: " трогателен диск, с обилие от луксозно качество (The Telegraph).

Последните новости към Елина Гаранча включват позитивните мнения след дебюта ѝ в в ролята на принцеса Еболи в новата продукция на " Дон Карлос " на Националната опера - Париж и ролята ѝ на Далила в продукцията на Виенската Щатсопера " Самсон и Далила ". Наскоро излезе DVD с осъществяването ѝ в операта " Фаворитката " на сцената на Баварската опера в Мюнхен. Тя взе участие и в продукцията на Метрополитън опера " Кавалерът на розата ", която се излъчи онлайн от Ню Йорк в киносалоните по целия свят.

Гаранча е притежател на доста награди, измежду които " Певица на годината " на премиите МИДЕМ за класическа музика в Кан и " Певица на година " на влиятелните награди ECHO Klassik (2007), " Вокалист на годината " на профилираното издание " Musical America " през 2010г.

Сред забележителните ѝ участия в церемония концерти и рецитали е осъществяването й във вердиевия " Реквием " в Ла Скала - Милано с диригент Даниел Баренбойм и с присъединяване на Аня Хартерос, Йонас Кауфман, Рене Папе, който е публикуван на CD/DVD от Decca.

През май 2013 година Виенската оперна удостоява Елина Гаранча с почетната купа " Камерзингерин ", с която се награждават изключителни оперни гласове. Елина е един от най-младите носители на премията, почетена поради отдадеността й на Виенската Щатсопера, нейните над хиляда и четирисет осъществявания и 11 оперни функции на сцената на Операта от дебюта й през 2003 година

Понастоящем Карел Марк Чичон е основен диригент и артистичен шеф на филхармоничния оркестър на Гран Канария. Преди това в продължение на 6 години е основен диригент на филхармоничния оркестър на Дойче радио. Британският диригент е ученик на Кралската музикална академия и Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

През 2016 година Карел е определен за " Приятел на Кралската музикална академия " в Лондон, като самопризнание за професионалните му достижения.

Карел дирижира в Метрополитън опера - Ню Йорк, Виенската Щатсопера, Дойче Опера в Берлин, Баварската опера в Мюнхен, Римския оперен спектакъл, Teatro Comunale в Болоня и други През годините Чичон застава пред Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, Лондонския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Холандския филхармоничен радиооркестър, Виенския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Токио, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Руската национална опера и други

В началото на 2016 година Карел направи своя високо оценен дебют в Метрополитън Опера - Ню Йорк с " Мадам Бътерфлай ", който беше излъчен онлайн, в HD формат, в над 2000 киносалона в 66 страни в целия свят.

Карел постоянно взе участие в звукозаписи на Deutsche Grammophon, като неотдавна записа още два компакт диска за известния лейбъл.

Концертът на оперната прима Елина Гаранча ще е следващото предизвикателство, с което националния ни филхаромничен оркестър ще потвърди професионализма си и международното си равнище. Само преди няколко месеца, още веднъж по покана на Софийска филхармония, гостува именитото сопрано Анджела Георгиу, която остана впечатлена от българския диригент Найден Тодоров, филхармониците ни и топлото просрещане на българската аудитория.

Билетите за музикалното събитие на 23 септември към този момент са в продажба на касите на НДК, Зала България и в мрежата на Eventim, цените са от 40 до 150 лева
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР