Елин Топузаков гостува в предаването Код Спорт по RING. Сърцатият

...
Елин Топузаков гостува в предаването Код Спорт по RING. Сърцатият
Коментари Харесай

Топузаков: Публиката е най-големият капитал на клуба и съм го казвал много пъти

Елин Топузаков гостува в предаването " Код Спорт " по RING. Сърцатият капитан на Левски от " Синята приказка " още веднъж е на обичания си стадион като треньор на тима до 19 години на " Герена ". Предлагаме акценти от изявлението с именития защитник:

- Елине, за какво през годините " сините " изпуснаха някои от надарените си юноши? Смяташ ли, че ще има смяна в тази посока?

- Това е доста сложен и комплициран въпрос. Понякога, изключително в юношеска възраст, имат доста спадове и върхове. Самите футболисти демонстрират ужасно израстване, само че след няколко месеца стават неузнаваеми и смъкват внезапно равнището. Обичам да им споделям: " Не би трябвало да се отказваш от фантазията си! Във футбола има доста слънца, просто би трябвало да намериш твоето! Като място, като клуб, като треньор и да грабнеш шанса, с цел да можеш да се утвърдиш. Наистина да постигнеш тази фантазия и да играеш професионален футбол. "
 Дубълът на Левски отнесе Оборище пред погледа на Станимир Стоилов Дубълът на Левски отнесе Оборище пред погледа на Станимир Стоилов
- Познаваш доста добре Станимир Стоилов – кое качество го отличава от експертите, с които си работил през годините?

- Да, познавам го сносно. Били сме съотборници, след това ми е бил и треньор. Първо, желая дебело да подчертая, че той се е трансформирал ужасно доста в позитивна посока. Все отново дълги години беше треньор в чужбина с значително триумфи, резултати, първенец и така нататък Със сигурност той се е обогатил като опит и метод на работа. Като почитатели виждаме по какъв начин тимът се преобразява, по какъв начин сменя схемата и метода на игра, по отношение на съперника. Със сигурност има много качества, които той е подобрил във времето и годините. Работил съм и с други треньори – и като техен асистент, и като футболист. Не мога да отрека Люпко Петрович, който съгласно мен има огромен отпечатък върху Станимир Стоилов. Всеки е взел от някой собствен треньор по нещо. Славолюб Муслин, даже Славиша Йоканович – хора, които в треньорската кариера имат много богат опит. Това е доста огромна цялост – управляваш характери в съблекалнята, би трябвало да бъдеш добър, от време на време да бъдеш неприятен, би трябвало да бъдеш и психолог. Станимир Стоилов го потвърди и неслучайно след 10 месеца работа виждаме плодовете на неговия труд. Показателно е, че публиката се завърна на " Герена " и цялостни стадиона за всеки мач.

- Ще съумеят ли " сините " да се преборят за купата в шампионата? Според теб конкурентен ли е Левски на хегемона Лудогорец ?

- Рано е да се каже. Това е факсимиле, което съвсем всеки футболен човек употребява, само че аз ще се обоснова за какво. Първо, има неспецифичен сезон, който ще бъде пресечен от международното състезание. Има зимен трансферен прозорец, в който всеки един тим – претендент за купата несъмнено ще направи и входящи, и изходящи прехвърляния. Може през сезона да има и треньорска промяна при някои от тимовете, които са в челото. Трансформацията в тези 8-9 месеца, до момента в който стигнем до май и се взема решение купата, има доста условия. Дори и да са минали 5-6 кръга, даже и да виждаме играта на тимовете, не може да се каже кой би станал първенец. Естествено, че Лудогорец има самочувствието и увереността, че дълги години е хегемон и безпроблемно печели купата, само че мисля, че тази година конкуренцията от претендентите, включително и нашия тим Левски, ще бъде по-яростна и по-жестока. Не мога да предсказвам, само че сигурно, който и да стане първенец, би трябвало да мине през много компликации.

- Левски постоянно се е радвал на поддръжката на своите почитатели. С какво би сравнил еуфорията, която е превзела последователите на столичния гранд сега?

- В последна сметка футболът е за хората. Когато видиш цялостен стадион, когато симбиозата сред аудитория, играчи, треньори е налице, даже класни тимове като ПАОК се преодоляват една концепция по-лесно. Да, естествено качествата, тактическата дисциплинираност, физическите старания и дейностите на играчите на терена в даден мач са най-важни, само че публиката постоянно е била едно мерило. Това е най-големият капитал на клуба и съм го казвал доста пъти. Мога да го сравня със " Синята приказка ", когато примерно " Васил Левски " се пълнеше в груповата фаза на Шампионска лига. Да играеш пред 45-50 хиляди души си е огромна тръпка и страст. Пожелавам на всеки да я изпита!

- Имаме ли качествени футболисти, които да ни изведат до европейско или международно състезание?

- Не желая да бъда песимист и черноглед. Ще бъде доста мъчно. Може би в действителност би трябвало да се гради къщата от основите. Първо, колкото и да не желаеме, да си надмогнем егото, че сме били четвърти в света преди доста години към този момент. Имам поради, че би трябвало да изградим първо една солидна отбрана. Не единствено бранителите, а безусловно целия тим, с цел да може най-малко да не позволяваме леки голове. И оттова полека-лека да можем да градим някакъв жанр и метод на игра в предни позиции. Първоначално да се играе на контраофанзива, само че когато се търсят резултати и в случай че желаеме да се класираме за някакъв важен конгрес, съгласно мен това е може би ненапълно рецептата. Наистина да си признаем – имаме качествени и кадърни футболисти, само че не дотолкоз, че да играем като еднакъв с еднакъв със средноевропейските национални тимове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР