Елин Радев е кмет на община Доспат за втори мандат.

...
Елин Радев е кмет на община Доспат за втори мандат.
Коментари Харесай

Кметът на Доспат Елин Радев: Пълно безхаберие, между Батак и Доспат има 500 паднали дървета

Елин Радев е кмет на община Доспат за втори мандат. По специалност той е машинен инженер. Завършил е Техническия университет в Пловдив по специалността „ Организация и ръководство на машиностроителното произвеждане “. Два мандата е бил общински консултант и един мандат – ръководител на Общински съвет – Доспат. Потърсихме го за коментар поради гневното му изявление по време на снежното злополучие в Родопите, ориентирано против институциите, макар че е кмет от ръководещата партия ГЕРБ. А и поради това, че може би е единственият кмет в страната, който е на една крачка от задачата да преасфалтира улиците в цялата си община. И един значим подробност – преди този момент поставя водопроводи.
Г-н Радев, направихте остро изявление против институциите за сервитутите край пътищата и далекопроводите. Кое провокира негодуванието Ви?
Бедственото състояние, до което се стигна в община Доспат, провокира това мое изявление. Призовах всички институции, виновни за сервитутите, да си свършат работата, с цел да не се допусне повече сходно нещо да се повтори. Всяка година страдаме и се стига до бедствено състояние. Пускал съм писма до всички институции да вземат ограничения и до ден-днешен нямам нито един отговор. А казусът стои неуреден. И двата сервитута са с нерешени проблеми. Сервитутите край пътищата въобще не се поддържат - паднали дървета тук-там заемат целия път. А просеките под далекопроводите не се поддържат както би трябвало.
Очаквате ли реакция, откакто и обществено ги призовахте?
Да, чакам да реагират на моя апел, че би трябвало нещо да се направи и е извънредно време към този момент. Ако би трябвало да се одобри нов закон, който да усили сервитутите, защото не съм осведомен в елементи тъкмо какъв брой са позволени съгласно киловолтовете на далекопроводите и съгласно класа на пътя. Но би трябвало да се одобри нов закон, с който да се разширят тези линии и да не се позволява застрашаване на живота и здравето на хората. От Батак до Доспат има към 500 паднали на пътя дървета! Коли непрекъснато пътуват сред двата града. В момента има наклонени дървета и никой не ги пипа, а и те са рискови. Може всеки миг да паднат при мощен вятър. Пълно безхаберие и безнаказаност!
Миналата година реализирахте извънредно доста планове, а и спечелихте доста нови. Какво сочи рекапитулацията?
Наистина доста планове изпълнихме през 2018-та година. За 20 милиона имаме подписани контракти, чието осъществяване стартира тази година. Имаме 2 млн.лв. за асфалтиране на улична мрежа. Около 6 млн. лева - за водопроводите на всички обитаеми места без град Доспат. Около 10 млн. лева имаме са сепарираща и компостираща апаратура на депото в село Барутин. Спортни площадки ще се изградят в селата Змейца, Барутин и Бръщен. Предвидено е саниране на учебното заведение в село Бръщен. До 10 дни пускаме в употреба новата учебна постройка в село Касъка - за към 360 000 лв.. Започваме ремонт на постройката, в която ще се реалокира общинската администрация. Инвестицията там е 950 000 лева Министърът на образованието господин Вълчев ни отпусна 107 000 лева за ремонт на отвесната планировка на СУ " Димитър Благоев ", а също и 73 000 лева за учебното заведение и детската градина в село Црънча. Проведохме конкурс и избрахме компания, която да направи план за нов градски център.
Защо би трябвало да се прави нов градски център и нова община?
Общинската постройка е доста остаряла, на повече от 100 години. Рисковано е да се работи в нея. Преди половин година падна цялостен таван и за наслада не удари никой от чиновниците вътре. Сградата непрекъснато пука, защото е с доста остарял гредоред и има заплаха да се срути. Това постанова общината да се измести в нова постройка. Ще употребяваме постройката на бившето учебно заведение и с малко средства ще я преустроим. Предвидили сме отвесна планировка и ново съоръжение.
Обявихте допитване измежду локалните поданици да кажат по какъв начин желаят да наподобява новия център, какво оферират?
До момента няма никакво предложение. Но съм сигурен, че ще създадем прелъстителен нов център. Свързваме го с парка и музея на чешмата, с алпийската пътека. Ще се оформи една централна градска среда на повърхност към 40 декара. Имаме потребност от това. В момента не може да се разбере къде е центърът на Доспат. Ходят до учебното заведение и питат, като им кажат къде е, отидат до него и не могат да схванат, че към този момент са на центъра. Ние желаеме нова визия на града, да го създадем по-добро място за живеене, повече туристи да идват и да е по-привлекателен.



Много топло посрещнахте просветителния министър преди към месец, връчихте му почетен знак, за какво?
Искам да благодаря откровено на министър Вълчев. Като стана казусът с учебното заведение в Касъка, че децата учат на две смени, му писах писмо и той ни обезпечи към 360 000 лв. предходната година. Започнахме пристройка, която до десетина дни ще влезе в употреба. Той вижда, че имаме потребност от тази поддръжка и я обезпечи.
Но той пък сподели, че с помощта на Вас проблемите с образованието са в историята, какво засяга?
Нивото беше на доста ниско равнище - и като образователна активност, и като конструкция. Имаше две междинни учебни заведения, които сякаш създаваха конкуренция, само че нелоялна. Тя се показваше в това, че всяко от учебните заведения се стремеше по всякакъв начин да запише повече възпитаници, тъй като при делегирани бюджети от това зависеха заплатите и работните им места. Но им беше задоволително да имат записани възпитаници, даже да не вървят в час. И те не ходеха, а никой не ги контролираше. Учебен развой на процедура нямаше. Откак аз съм кмет закрихме едното и оставихме единствено едно приблизително учебно заведение. Освен с образователния развой, учебните заведения бяха закъсали със заплатите. Това, което закрихме, беше задлъжняло с над 200 000 лв. за заплати. Другите, отвън него, не дължаха към 120 000 лв. за заплати. Премахна се и нелоялната конкуренция. Кандидатствах за оптимизация на учебната мрежа ни бяха отпуснати над 400 000 лв.. Изчистихме заплатите и направихме ремонт на учебното заведение. Детските градини също бяха закъсали за пари. Поискахме безлихвен заем от Министерството на финансите, изчистихме заплатите на безусловно всички преподаватели и личен състав. Тази година си върнахме и заема. В момента всички си получават в точния момент възнагражденията. Качеството на обучение се покачва, дисциплината - също. И мисля, че в образованието нещата се получават доста добре.
При този невисок общински бюджет с в допълнение привлечените средства какъв брой пъти го увеличавате?
Аз желая да благодаря на държавното управление, особено на господин Бойко Борисов и господин Цветан Цветанов за поддръжката, която дават на нашата община. Всяка година с министерски постановления влизат към 3-4 милиона лв.. С тях вършим цялата инфраструктура. Нямаме един свободен лев от общинския бюджет. Кандидатстваме по всички стратегии. Имаме доста извоювани планове, включително и обществени. 120 души са назначени за персонални асистенти, даваме топъл обяд гратис на 190 индивида. Реализирахме едно обществено дружество за благоустройство. Назначихме с ТЕЛК-ови решения към 22-ма души. Използваме всички благоприятни условия за кандидатстване и печелим планове.
След това огромно асфалтиране, каквото в общината не е имало в никакъв случай, в действителност какво остана за дотъкмяване?
С плануваното за 2019-та година финансиране от 2 млн. лева град Доспат и селата Бръщен, Црънча и Барутин на 100% ще бъдат асфалтирани. Остават за близо 2 млн. лв., които би трябвало да осигурим за селата Касъка, Любча и Змейца - това са. Направим ли и тях, на 100% улиците в общината ще бъдат асфалтирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР