Елин Пелин е една от общините с високи данни за

...
Елин Пелин е една от общините с високи данни за
Коментари Харесай

Община Елин Пелин предоставя финансова помощ за новородени в размер до 5 000 лв.

Елин Пелин е една от общините с високи данни за раждаемост и растеж на популацията в Софийска област. През последните години децата, родени на територията на общината, се усилват, а спокойствието в дребния град, лесният достъп до детска градина и учебно заведение, притеглят от ден на ден младежи, които избират община Елин Пелин за собствен дом.

1370 са новородените бебета в фамилии с непрекъснат или сегашен адрес в община Елин Пелин от 2017 година до момента. През 2023 година в общината са родени 219 бебета с непрекъснат и сегашен адрес, от които 60 са в гр. Елин Пелин, като измежду новородените в обитаемоте места има и три двойки близнаци.

През 2023 година посредством Наредбата за реда и изискванията за разпределяне на финансова помощ за новородено дете са подтиквани 111 фамилии на деца, родени през годината в община Елин Пелин и са отпуснати суми на още 6 фамилии с трето дете по идващ стадий на заплащане. Общата сума на изплатените финансови помощи през миналата 2023 година, възлиза на 50 800 лева

Тези данни са резултат от сполучливата стратегия на Община Елин Пелин, ориентирана към подкрепяне и възстановяване на изискванията за живот за младите фамилии. Важна роля в нея е инициираната от кмета на община Елин Пелин, господин Ивайло Симеонов, целенасочена политика, обвързвана със стимулиране на раждаемостта и възстановяване на изискванията на живот.

От 2017 година, насам в община Елин Пелин работи Наредба за реда и изискванията за разпределяне на финансова помощ за новородено дете и непрекъснато се основават и надграждат удобни условия за младежите да основават фамилии и да отглеждат децата си в община Елин Пелин.

Вече 7 години Община Елин Пелин дава финансова помощ при раждане на дете, която е по-голяма от помощта, отпускана от страната и не е обвързана с приходите на фамилиите.

Според заложените в наредбата критерии размерът на помощта може да доближи 5000 лева за трето дете. Това е най-голямата сума, отпускана от локалните управляващи в страната в поддръжка на младите фамилии и ефикасен инструмент за смяна на демографските индикатори.

Чрез новата редакция на наредбата от януари 2023 година са увеличени и сумите, които родителите получават от Общината за първо и второ дете, като са конкретизирани и стадиите за разпределяне на помощта - при раждане на детето, при постъпването му в детска градина и при започване на учебно заведение, както следва:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР