Елеонора Митрофанова даде разяснения в извънреден брифинг по темата с

...
Елеонора Митрофанова даде разяснения в извънреден брифинг по темата с
Коментари Харесай

Митрофанова: За „персона нон грата” са обявени моят готвач, шофьори и охрана на Посолството

Елеонора Митрофанова даде уточнения в ексклузивен брифинг по тематиката с изгонването на чиновници на съветското посолство.

Тя съобщи, че е била извикана в 17 часа на 28 юни в Министерството на външните работи на България, където са ѝ били връчени вербални ноти.

„ Едната изисква да бъде понижена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия личен състав на 25 души. В тази нота също се споделя, че по отношение на това, Република България затваря Генералното си консулство в гр.Екатеринбург, чака се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр.Русе.

Втората нота съдържа лист от 34 дипломати и механически чиновници, които работят тук в България и те са оповестени за „ личност нон грата”.

В третата нота още 36 души са оповестени за „ нон грата “. Това са моят готвач, водачи, защита на Посолството, счетоводители, всички механически служби на Посолството “, декларира посланикът.

Митрофанова твърди, че тези дейности не подхождат на Виенската спогодба.

Тя дава уточнения при какви условия човек се афишира за личност нон грата и декларира, че това не е ново, само че „ в този момент се води „ игра без правила”.

„ Разбира се, това е минимум невиждана неприятелска стъпка, която, за жалост, накърнява дългогодишните дипломатически връзки, дългогодишното другарство сред нашите страни. Специално употребявам думата „ страни”, тъй като зная по какъв начин българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невероятно да бъдат унищожени”, акцентира съветската посланичка.

Тя дава да се разбере, че се гонят хора, които познават България, отлично приказват български език, както, да вземем за пример, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов.

„ Правителството на Руската Федерация си резервира правото за взаимен, допустимо, несъразмерен отговор на сходни извънредно вражески дейности. Много е тъпо, че Правителството на България се пробва по подобен метод доста мощно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, споделя в умозаключение Митрофанова.

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова окачестви като " невиждан и безусловно вражески ход " решението на българското държавно управление да експулсира 70 чиновници на съветското посолство, съобщи

В изказване за телевизия " Россия-24 " тя сподели, че Съединени американски щати и Англия командват България и те са виновни за изгонването. Попитана кои сили стоят за решението на държавното управление в София, Митрофанова отговори: " Абсолютно несъмнено американците. В случая няма какво да се приказва. Тук англичаните и американците напълно командват тази страна за жалост ". Тя означи, че народът на България " помни историята и се грижи за паметниците ".

Митрофанова сподели още, че посолството на Русия в София ще провежда набирането на нови чиновници на мястото на изгонените, като посочи, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 механически сътрудници. По думите й за прочут интервал от време " ще бъде мъчно да се работи, изключително в консулствата
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР