Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от

...
Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от
Коментари Харесай

„Осиновеният“ от стадо крави елен в Родопите ще бъде заселен в защитена местност

Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от стадо крави, ще бъде заселен в предпазена околност. Той беше уловен от ловното сдружение в Кърджали и ще потегли към своя нов дом.

През 2020 година локалните виждат, че дивото животно заживява край стадото, като даже се пробва да суче мляко от кравите. През деня е на паша с тях, а вечер ги изпраща до стопанина им и се връща в гората.

Кметът на Кьосево Нурхан Юмер споделя, че всички доста се радвали на елена, само че към този момент е пораснал и се случва да наранява кравите с рогата си. По думите му прави пакости и в селото, където слиза от време на време. Жителите на Кьосево стартират да се оплакват от дивото животно, а локалният кмет търси помощ за решение на казуса от ловното сдружение в Кърджали, което е и разселило лопатарите в района.



„ Много пъти еленът е бил стрелян с гумени патрони, с цел да бъде отпратен в гората при другите елени, само че той отново се връща ", изяснява Васил Дончев от ловното сдружение.

Крайната мярка е животното да бъде отстреляно, за което е получено и позволение. До нея не се стига, с помощта на доста хора, които не се стопират, до момента в който не му намерят дом.

„ Когато научих за казуса, се заех да спомагам животното да откри дом “, изясни кметът Хасан Азис и напомни с носталгия за годините, когато в Кърджали са се разхождали свободно сърни.
Кръстьо Дъбов е на мнение, че на новото място еленът лопатар от Кьосево ще се усеща добре.
БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР