Елена Йончева е в Йемен.Ето какво пише тя.Намирам се в

...
Елена Йончева е в Йемен.Ето какво пише тя.Намирам се в
Коментари Харесай

Елена Йончева замина при хутите, които държат български заложници

Елена Йончева е в Йемен.

Ето какво написа тя.

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба Galaxy Leader – капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов. Двамата, дружно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите.

Това е филантропична задача, с логистичната поддръжка и на Организация на обединените нации, с цел да се видя с Любомир и Данаил, и да схвана повече за обстановката. От 10 месеца техните фамилии не са ги виждали и са извънредно разтревожени. До този миг нито един европейски политик не е съумял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима жители на Европейски Съюз (освен двамата българи, на кораба е и румънски гражданин). Срещата с българските моряци ще даде вяра на околните им, че те не са изоставени и процесът по освобождението им е близо.

Надявам се визитата ми да покаже ангажираността на българското общество към случая и да докара до скорошното освобождение на българите. Още един път желая да подчертая, че това е филантропична задача.

Тук съм, тъй като имам вяра, че когато има български жители в заплаха и ние можем да помогнем, би трябвало да го създадем. За мен позицията на член на Европейския парламент е и това – опция да се употребяват спомагателни принадлежности, с цел да се оказва помощ на България. Мисията ми е филантропична, като български жител.

Територията на Йемен се намира под контрола на седем сили. Северозападната част се управлява от хутите. Международно приетото държавно управление (от Организация на обединените нации и от ЕС) управлява част от южната територия на страната, а други територии се ръководят от Ал Кайда и Ислямска страна, както и от разнообразни локални групировки.

Мисията ми е в духа на резолюция 2451 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Йемен, която приканва всички страни в спора да разрешават и да улесняват безвредния бърз и безконтролен достъп за оказване на филантропична помощ.

Само три дни след 19 ноември 2023 година обърнах внимание на случая с българите в Страсбург, по време на пленарното съвещание на Европейския парламент. За миналите 10 месеца поставях неколкократно въпроса в разнообразни формати в Брюксел. Няколко пъти разговарях с висшия представител за външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел – в открити и закрити съвещания на комисията по външна политика и в подкомисията по защита.

Преди близо четири месеца изпратих и формален писмен парламентарен въпрос до Европейската комисия. А в последното пленарно съвещание за предишния мандат съумях да прокарам текст в резолюция с гледище Европейската комисия да предприеме съответни ограничения за освобождението на българите, които са и европейски жители.

По време на последното пленарно съвещание в предишния мандат на Екологичен потенциал в Страсбург през април се обърнах към Жозеп Борел - „ Господин Борел, тук опираме и до двойните стандарти. Дали, в случай че това бяха жители на по-големи европейски страни, българските жители щяха още да са в Йемен? Това подкопава доверието в Европейски Съюз и неговите благоприятни условия да отбрани всички европейски жители без разлика от тяхната народност. Надявам се, че Вие ще подкрепите дипломатическа самодейност, водена от Европейски Съюз, с цел да бъдат освободени. И призовавам Европейската комисия да направи по този начин, че дипломатическите старания да станат приоритет. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР