Елена взима 200 евро на месец и една пета от

...
Елена взима 200 евро на месец и една пета от
Коментари Харесай

"Заплатата ми е едва 200 евро. И войната е толкова близо": страховете в Молдова

Елена взима 200 евро на месец и една пета от тях отива за ток. Такава е ориста на значително хора в Молдова. Но те имат и други проблеми: страхът от Русия и войната е огромен. " Не знаем какво ще се случи с нас. " Статия на.

" Мислим си какво ще се случи тази вечер, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е почнала. " Това споделя пред кореспондент на немската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на малкия екран пътува с трен от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който беседва с пасажерите. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака към 5:30 сутринта и се прибират у дома в 19:30. А заплатата им е едвам 200 евро на месец, споделя репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени.

Висока инфлация и боязън от войната

Молдова е една от най-бедните страни в Европа, акцентира АРД. В нея живеят едвам към 2.6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с вярата за по-добър живот. Емигрантите са се трансформирали във значим стопански фактор, защото изпращат пари в родината.

Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и повишените цени на силата. Както и от страха, че войната в Украйна може да доближи и до тях.

Молдова минава през неспокойни времена: предходната седмица държавното управление с министър-председател Наталия Гаврилица Бързо беше образувано. То, отпред с новия министър председател Дорин Речан, постави положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия възнамерява прелом в Молдова?

Освен това от месеци има сигнали за целенасочена съветска интервенция в страната. В понеделник президентът, че има отчети на разузнаването, съгласно които Русия възнамерява опит за прелом.

Миналата седмица на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е прихванала проекти на Русия да сложи Република Молдова под съветски надзор.

Около 1500 съветски бойци към момента са ситуирани в сепаратисткия район Приднестровие.

Западните сътрудници се пробват да оказват помощ на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан спомагателен спомагателен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, а това дава и заричане за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

" Къде да отида, в случай че войната пристигна и при нас? "

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последствията от спора безусловно пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, навръх границата с Украйна, предходната година паднаха, свалена от украинската противовъздушна защита.

Взривът беше " в действителност заплашителен ", споделя Жеребловска пред АРД. " Помислих си: Това беше. Това е краят ".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно предишния петък, когато беше обявено, че ракета е минала над украинско-молдовската граница.

Когато Елена, която всеки ден пътува с трен до работа, се прибира у дома, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество гълтам приходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ.

Но това, което я тревожи най-вече довечера, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, в случай че войната пристигна в Молдова.

Тя и другите пасажери във влака към Унген се надяват на мир, както множеството хора в Молдова. И подвигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР