Елена Петрова и Иван Радоев откриват второто издание на Януари

...
Елена Петрова и Иван Радоев откриват второто издание на Януари
Коментари Харесай

Януари - Фестивал на българската драматургия започва след седмица

Елена Петрова и Иван Радоев откриват второто издание на " Януари - Фестивал на българската драматургия " със театър по Яворов, отдаден на 140-годишнината от рождението на поета. В актьорския екип е и Мариела Топалова. Нина Пашова е художник на продукцията на " Нов спектакъл - НДК ", хазаин на фестивала. Театралният конгрес стартира на 8 януари и ще продължи до 21 януари.

" Януари - Фестивал на българската драматургия " е умислен като конгрес за театрални продукции по български създатели - класици и модерни.
Така под един покрив се събират едни от най-обичаните от публиката представления, планува се и опция за креативен дебюти.
Такъв фестивал у нас няма, а и София няма своя сценичен фестивал. На това се дължи големият капацитет на " Януари " за развиване и за въздействие върху театралния живот у нас, заяви Бойко Илиев - режисьор и създател на спектакъла по Яворов, основател на фестивала и създател на " Нов спектакъл - НДК ".

Януари е най-българският месец, по думите на проницателния Йордан Радичков от едноименното негово произведение, с което този наш обичан класик /със единодушието и утвърждението на неговия син/ става кръстник и патрон на " Януари - Фестивал на българската драматургия ". Лого на фестивала е една от рисунките на Радичков от творбата му " Ние, врабчетата ", тъй като врабчетата са си най-български и остават тук даже в най-тежкото време, когато всички прелетни птици са отлетели на юг, разяснява Бойко Илиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР