Елементарният отговор на този въпрос е: Към момента - нищо,

...
Елементарният отговор на този въпрос е: Към момента - нищо,
Коментари Харесай

Какво се случва с електрическите TIR-ове?

Елементарният отговор на този въпрос е: Към момента - нищо, само че в този момент, на сцената се появи нов състезател. Става дума за американски стартъп в региона на електрификацията на камиони, наименуван Hyliion. Инвеститорите реагираха позитивно на компанията, която обаче не дава обещание доста и незабавно.

На 2 октомври търговията с акции на комбинираната компания, която към този момент се назовава Hyliion Holdings, стартира на Нюйоркската фондова борса и беше оценена на към 7 милиарда $. Компанията събра 560 млн. $, които ще бъдат употребявани за по-нататъшно развиване.
Инвеститорите като цяло са позитивно настроени към Hyliion
И това става на фона на неуспехите на неговия противник Nikola и отлагането на електрическия камион Tesla Semi. Пускането в началото беше планувано за 2019 година, след което беше отсрочено за 2020 година, а в края на април Tesla разгласи, че производството ще стартира едвам през 2021 година

Американската компания Nikola, главният съперник на Hyliion, пък се оказа в центъра на огромен скандал. Основана през 2014 година в Юта от енергичния бизнесмен Тревор Милтън, стартъпът показа няколко концепции за хибридни и електрически камиони и генерира поръчки за над Щатски долар 10 милиарда.

Но един от продавачите на акции на Nikola през септември разгласява отчет с обстоен разбор на изказванията на управлението на компанията, нейните проекти и технологии и от отчета следва, че Nikola няма нищо с изключение на красиви фотоси и видео на първообраз на камион, който, както се оказа, не се движи самичък, а се е пуснат да се движи по инерция по рид.

В резултат на това Комисията по скъпите бумаги и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати започнаха следствие против Nikola. Милтън беше заставен да напусне компанията и акциите ѝ паднаха с 65%. Какво следва - нов лъжец или Hyliion?

Компанията Hyliion е учредена през 2015 година в Тексас от дипломирания машинен инженер от университета " Карнеги Мелън " Томас Хили. За разлика от Nikola и Tesla, компанията не се стреми към производството на напълно електрически камиони незабавно, а първо предлага технология за частична електрификация на тежкотоварни и товарни транспортни следства (клас 8 съгласно американската подредба на комерсиалните камиони или такива с общо тегло над 15 тона), работещи на дизелово гориво и полутечен газ.
Комплектът за електрификация Hyliion може да се конфигурира както на нови, по този начин и на използвани камиони
Той се състои от батерия, контролер със програмен продукт за установяване на оптималната продуктивност на системата, блок за ръководство на охладителната система, ос (или голям брой оси) с електромотор, инсталиран в кабината екран за проявление на информация за работата на системата и възстановяване на аеродинамиката на корпуса.

Системата следи работата на дизеловия мотор и свързва електрическите мотори в точното време, позволявайки на главния мотор да работи с оптимална продуктивност и с ниски излъчвания. Батерията се зарежда с регенеративно прекъсване, което е изключително дейно поради тежестта на камионите. Въпреки нарастването на тежестта на камиона с 315 кг, този комплект обезпечава увеличение на мощността и въртящия миг, спестовност на гориво и понижаване на излъчванията на CO2.

Компанията е сключила съглашения с американския производител на части за камиони Dana Incorporated и с поделение на шведския производител на камиони Volvo Trucks в Съединени американски щати за инсталиране на техните комплекти. Според Forbes 20 камиона към този момент са оборудвани с комплект Hyliion и са в така наречен пилотен режим. Hyliion има и план за цялостна електрификация на камионите, наименуван Hypertruck ERX.

При нея камионите се задвижват единствено от електрически мотори, които се зареждат от акумулатори, зареждащи се по време на работа от генератор, работещ с биогаз. Този метод може да понижи излъчванията на нездравословни газове с 25% спрямо обичайните дизелови транспортни средства.

Така че Hyliion възприема друг метод от Nikola и Tesla, които възнамеряват електрически камиони с акумулатори и (Nikola) водород. Комплектът Hypertruck ERX може да бъде конфигуриран на камиони от производители като Freightliner, Kenworth, Peterbilt, Navistar, Volvo и International, само че този комплект към момента е в прототипен тип,
Производството е планувано за 2021 година
Според Hyliion приходите през 2021 година ще възлезат на Щатски долар 8 милиона, а през 2023 година компанията чака доходи към този момент в Щатски долар 1 милиард. Точно по това време Hyliion чака да доближи доходност. Както отбелязва Forbes, вследствие на основаната марка Hyliion, неговият създател и основен изпълнителен шеф стана най-младият милиардер в Съединени американски щати сега: създателят на стартъпа е на 28 години, а неговият дял от 22,9% в компанията се прави оценка на 1,5 милиарда $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР