Елемент от впечатляващата статуя на египетска богиня, монтирана в градинката

...
Елемент от впечатляващата статуя на египетска богиня, монтирана в градинката
Коментари Харесай

Резил! Странна ситуация с липсваща ръка на египетска богиня в Бургас

Елемент от впечатляващата скулптура на египетска богиня, инсталирана в градинката на Държавната опера в Бургас, е откраднат. Слухът се разнесе през днешния ден в Бургас и за няколко часа „ подпали “ обществените мрежи, написа "Флагман ".

Oчевидци алармират и приканват да се направи следствие и да се откри кой е причинителят на подлото действие, което, в случай че се разчуело, Бургас щял да влезе в международния новинарски поток, уверени са мнозина.

Дори потеглиха догатки, че крадците са жителите на намиращата се близо до Операта градинка до Старата поща, която от години се населява от проституиращи и просещи роми.

„ Материалът наподобява на бронз, само че е плътна пластмаса. Някой е помислил, че може да изкара пари, та го е отнесъл “, разясниха бургазлии, уверени, че градът ще стане за срам.

В последна сметка се оказа, че става въпрос за най-обикновена фалшив вест.

„ Да има нещо откраднато от нас? Абсурд! “, реагираха от експозицията на Тутанкамон, която е ситуирана на партера на Държавната опера.

„ Това е богинята Селкет, а ръката липсва, само че не тъй като е открадната, а тъй като не е инсталирана. Утре сутринта ще я сложим “, обясниха уредниците на впечатляващата галерия. Те прецизираха, че статуята на Селкет е от компактен пластмасов артикул, а не бронз. Това ще е част от рекламата на впечатляващата експозиция, която ще остане в Бургас до септември.

Статуята на Селкет е имитация на оригинала, открит в гробницата на Тутанкамон. Селкет е египетска богиня, настойничка на мъртвите, щерка на Ра, която му оказва помощ да побеждава враговете си.

Интересен факт е, че слухът за „ открадната “ ръка потегли от видни общественици – уважавани и авторитетни персони в Бургас. Те бяха част от ръководството на Бургас до 2007 година, когато кмет бе Йоан Костадинов.

Градинката пред Операта бе неговото върхово достижение през последния му мандат, завърши я дни преди изборите и доста се гордееше с пластиките на скулпторът Никола Станчев – ветрилото и тръбача, които са знаци на театъра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР