Електрозахранването на обекти на "Евроманган" ЕАД ще бъде временно прекъснато

...
Електрозахранването на обекти на "Евроманган" ЕАД ще бъде временно прекъснато
Коментари Харесай

Мина Оброчище остава без ток заради дългове

Електрозахранването на обекти на "Евроманган " ЕАД ще бъде краткотрайно прекратено поради отговорности към снабдители, оповестява БНР.

Дружеството, което е притежател на мината в Оброчище, не е платило сметките си към ЧЕЗ, което му е доставяло електрическа енергия до 1 май тази година, както и към сегашния снабдител - ЕНЕРГО-ПРО.

Към 17 юни непогасените отговорности възлизат на повече от 164 000 лв.. От ЕНЕРГО-ПРО показват, че неплащането на сумите по фактури за употребявана електрическа енергия основава сериозен финансов дисбаланс в електроенергийната система и затруднява осъществяването на оперативната активност на засегнатите компании.

Дружеството оповестява, че неколкократно са били изпращани писма до изпълнителния шеф на "Евроманган " поради казуса с насъбраните отговорности на мината, само че по този начин и не се е стигнало до оптимално решение на казуса.

Спирането на тока стартира поетапно по график от 8 юли. За това са известени Комисията за енергийно и водно контролиране, Министерството на енергетиката, Областната администрация в Добрич и ДАНС. Уведомително писмо е изпратено и до Регионална дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " клон Добрич, която да обезпечи сигурността в мина Оброчище.

От "Електроразпределение Север " твърдят, че електрозахранването ще бъде възобновено незабавно след погасяване на отговорностите на сдружението към предходния снабдител на електрическа енергия ЧЕЗ.

На 19 февруари от енергийното министерство прекратиха контракта на "Евроманган " за концесията за мина "Оброчище ". Причината за преустановяване на концесията е, че от сдружението не са платили 130 000 лв. концесионни такси. Проблеми с най-голямото манганово находище в Европа има от години.

От Министерството на енергетиката акцентираха, че прекъсването на правата по контракта не анулира задължението на фирмата-концесионер да поддържа за своя сметка рудника в положение, в което разрешава той да бъде подготвен да проработи, както би трябвало. Мината да бъде отводнявана и да се обезпечи нейната вентилация. На 13 ноември 2018 година Районният съд в Добрич дефинира 5 000 лв. санкция на шефа и представляващ "Евроманган " ЕАД английски жител Уелинг Е. Той е приет за отговорен, че в 30-дневен период от прекъсване на заплащанията към разнообразни снабдители не е разкрил произвеждане по неплатежоспособност на сдружението. С това решение британецът беше освободен от наказателна отговорност и му беше наложено административно наказване в размер на 1 000 лева, което след обжалване стана 5000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР