Електрозахранването до неработещата, но печално известна Чернобилска атомна електроцентрала е

...
Електрозахранването до неработещата, но печално известна Чернобилска атомна електроцентрала е
Коментари Харесай

Захранването на Чернобил е възстановено, обяви Украйна

Електрозахранването до неработещата, само че печално известна Чернобилска атомна електроцентрала е възобновено, разгласи Международната организация за атомна сила.

Специалисти от Укренерго, главният енергооператор на страната, са създали нужните ремонтни действия по потърпевшата след съветската офанзива инфраструктура на АЕЦ-а. Информацията е била доказана и от Енергоатом, украинската нуклеарна компания. За момента охлаждането се поддържа от дизелови генератори, само че ще бъде включено в общата мрежа през днешния ден.

Няколко дни след завземането на Чернобилската електроцентрала, която е неактивна от десетилетия и с към момента разтапящ се Реактор 1 от 1986 година и най-големият нуклеарен случай в историята, същинска суматоха провокира фактът, че енергозахранването е спряло. То е значимо за поддържане на охлаждащите системи и на трите реактора - запечатаният първи и здравите, само че неизползвани от началото на века втори и трети.

МАЕА още тогава увери, че след 22 години неактивност изхабеното гориво в блоковете по всяка възможност не се нуждае от интензивно изстудяване. Това обаче не спря всеобщото изкупуване на йод от аптеките у нас и в други европейски страни.

За момента втората следена от руснаците АЕЦ - най-голямата в света Запорожка електроцентрала - към момента е рискова. Украинските експерти нямат опция да извършат нужната поддръжка и поправки, въпреки за момента да няма непосредствена заплаха за радиационен теч.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР