Електроразпределителните и електроснабдителните предприятия, дружествата от топлоенергийния сектор и тази

...
Електроразпределителните и електроснабдителните предприятия, дружествата от топлоенергийния сектор и тази
Коментари Харесай

Незачитането на енергийната ефективност и ниската цена на СО2 сред възраженията дружествата пред КЕВР


Електроразпределителните и електроснабдителните предприятия, сдруженията от топлоенергийния бранш и тази година имат редица несъгласия с отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за новия регулаторен интервал. В частност още веднъж става въпрос за орязване на вложения, норма на възвръщаемост, разноски.

Дружествата от бранша на топлоенергетиката тази година са със съществени забележки и против незачитането на енергийната успеваемост и по-ниските заложени стойности за въглеродни излъчвания (СО2). ТЕЦ-овете се оплакаха и от орязани средства за ребонти и работни заплати. Това стана ясно от коментара на представителите на сдруженията в границите на откритото съвещание на КЕВР за цените на електрическата енергия през новия регулаторен интервал.

Илина Стефанова от EVN Топлофикация изрази забележки както по нормата на възвръщаемост на капитала, регулаторната база на активите, изчисленията на горивото, приетите разноски, по този начин и във връзка с енергийната успеваемост. „ Не са регистрирани уговорките на сдружението за енергийна успеваемост “ означи тя.

От бранша на електроенергетиката за неуважение на уговорките за енергийна успеваемост обърна внимание Пламен Стефанов от „ Енерго-Про “. В края на съвещанието в коментар на поставените въпроси, ръководителят на работната група към КЕВР Пламен Младеновски разяснява, че нито едно от сдруженията не показва проект за вложения в ограничения за енергийна успеваемост, а се декларират разноски за такава активност.

Най-сериозни се оказаха забележките на ТЕЦ-овете за избраната цена на излъчванията.

СО2 към този момент не е 8,90 $ на звук, разясниха представителят на Топлоелектрическа централа „ Варна “ Минчо Минчев. На тази цена на никое място няма да може да се купуват квоти, означи той. Преди него против избраните разноски за излъчвания се оповестиха и от ТЕЦ-овете в Сливен, Плевен и Бургас, Русе, „ Брикел “.
Според изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев заложената цена з CO2 квотите е доста по-ниска от действителната и даде за образец цената от 29 май, когато звук въглеродни квоти са се продавали против 16,25 евро.

Както излиза наяве от отчета на регулатора този факт е регистриран, само че може би в незадоволителна степен.

Според отчета на регулатора за задачите на ценообразуването e призната цена на СО2 квоти за 2017 година в размер на 8,91 евро/t СО2, която е изчислена по следния метод:

Във връзка с установяване на прогнозната цена на разноските за излъчвания СО2 е осъществен разбор на постигнатата среднопретеглена цена на квотите на ЕЕХ (European Energy Exchange) за базисната 2017 година в размер на 5,79 евро/t, както и динамичността на цените през първото тримесечие на 2018 година През миналата година ценовите равнища на пазара са в диапазона от 4 евро/t до 8 евро/t, като на последния за 2017 година търг реализирана цена е в размер на 7,07 евро/t. През първото тримесечие на 2018 година се следи доста покачване на цените на пазара, които варират от 7,79 евро/t до 12,37 евро/t, като среднопретеглената им стойност е в размер на 9,69 евро/t.

Основните аргументи за този скок са икономическия растеж в Европейския съюз, водещ до нараснало търсене на електрическа сила и растежът в цените на фючърсите на петрола към ново най-високо равнище от ноември 2014-а година насам, което естествено се трансферира и върху котировките на природния газ и електрическата сила. Понижаването на котировките на въглищата също способства за нараснало търсене на излъчвания СО2. В годишен аспект, обаче в случай че използваме историческите данни по отношение на волатилността на цените, се чака те да са в диапазона 8,40 евро/t – 13,60 евро/t. Предвид обстоятелството, че сдруженията следва интензивно да ръководят процеса по закупуване на излъчвания СО2 купувайки през месеците с най-ниски цени с цел да минимизират разноските си е стопански обосновано в променливите разноски на сдруженията да се включат разноски съответстващи на ниските равнища на прогнозите. Пример за интензивно ръководство на разноските за СО2 са „ Ей и Ес – 3С Марица Изток 1 “ ЕООД и „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ АД, които плануват за интервала 01.07.2018-30.06.2019 година приблизително претеглена цена на пазара на квоти в размер на 8,91 евро/t. Разходите за закупуване на излъчвания въглероден диоксид, които влизат в разходната част на цените за новия регулаторен интервал, се дефинират като действително закупените количества от сдруженията за 2017 година се умножат по стопански обоснованата междинна цена на излъчванията за 2017 година от 8,91 евро/t. “, написа в квалифицирания отчет от специалистите от работната група на КЕВР.

След съвещанието, пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов разяснява възраженията на ТЕЦ-овете. „ Тази цена е определена въз основата на осреднена стойност за изтеклия годишен интервал “. „ Това, което разясниха сътрудниците от енергийните сдружения касае цената, която е в последните може би два месеца. Да, тази цена е прекомерно висока, само че аз не смятам, както някои допускат, че тази цена непрестанно ще пораства. Няма да се случи това, тъй като дано не забравяме, че има страни в Европейски Съюз, в които силата, която се добива от термичните централи е над 50 % и не знам дали това не се регистрира, че ще докара до срив в стопанската система на някои от страните. Тоест, ще има и интервал, в който още престане това бързо повишаване на цената на въглеродните излъчвания. Тази цена в немалка степен се дефинира и от количествата, които се позволяват на тази европейска платформа “, разяснява той.

Плановете на регулатора са да утвърди нарастване в границите на до 2% за топлофикациите в София и Пловдив. Най-висок е нарастването за Варна - с малко над 9%. За Плевен е очакван растеж от към 6 на 100.

По отношение на електрическата сила, създавана от топлофикациите КЕВР пресмята намаляване за София (с 2,21%), за Пловдив - с 6,62% и Плевен - с 3,48%. За останалите топлофикационни сдружения нарастването е към 1,5 на 100. В тези цени не е заложено възможното повишаване на природния газ от 1 юли. Причината е, че „ Булгаргаз “ ще подаде заявление на 11 юни.

Електроразпределителните и електроснабдителните сдружения обърнаха внимание на обстоятелството, че в отчета си работната група на КЕВР прави опит за
сравняване на крайните доставчици с търговците на електрическа енергия.

Сравнението сред крайните доставчици и търговци не е правилно, означи Зорница Геново от ЧЕЗ. Тя обърна внимание и на запазването на размера на разноските за балансиране и на това, че не се отстрани наклонността за унищожаване на кръстосаното субсидиране.

Илина Стефанова от EVN изясни, че крайният доставчик има повече задължения от един търговец, както и, че е зает с общи условия, съгласно които има обилни отговорности, а също така продават по цени, избрани от КЕВР. „ Интересно с кои търговци ни сравнявате. С тези, които не са си платили цена „ обвързване към обществото “? Постави въпрос Стефанова.

Електроразпределителните сдружения от своя страна обърнаха внимание на новото намаляване на нормата на възвръщаемост на капитала.
Изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев разяснява, че НЕК както постоянно ще е най-ощетена. От ощетяване се оплака и изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев, който възрази против по-ниската планирана пазарна цена за софтуерен разход избрана от КЕВР.

Дружествата разполагат с 14 дни за внасяне на възражения.

Общественото разискване е планувано за 6 юни. Новите цени в бранш топлоенергетика и електроенергетика би трябвало да влязат в действие от 1 юли 2018 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР