Eлектроразпределителните дружества в страната, чиито клиенти останаха с дни без

...
Eлектроразпределителните дружества в страната, чиито клиенти останаха с дни без
Коментари Харесай

Eлектроразпределителните дружества не смятат, че дължат неустойки за липсата на ток заради снега

Eлектроразпределителните сдружения в страната, чиито клиенти останаха с дни без ток след изобилният снеговалеж в края на предходната седмица, не считат, че дължат неустойки. Това се схваща от изпратени позиции на ЕРМ Запад (отговорен за електроразпределителната мрежа на територията на Западна България) и ЕРП Север. Третото сходно сдружение - EVN нямаше сходни проблеми, тъй като оперират в Югоизточна България, където повреди нямаше. Вчера ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов заключи, че потребителите на електрическа енергия имат право на компенсации от електроразпределителните сдружения, чиито клиенти са, единствено в случай че спирането на тока е за над 24 часа без за района да има издадена заповед за въвеждане на изключително състояние.

" Дружеството не носи виновност за естествени бедствия, които са отвън неговия рационален надзор, според " Общите условия (ОУ) на договорите за потребление на електроразпределителната мрежа ", е позицията на ЕРМ Запад. Уточнява се, че през последния уикенд е имало голям брой повреди по електроразпределителната мрежа, като 1700 чиновници на компанията работят непрекъснато за възобновяване на електрозахранването на клиентите.

" Настъпилите повреди са вследствие на непреодолима мощ - стихии, снежни затрупвания, заледявания, както е несъмнено в член 3, т. 27 от ОУ. Според член 60 от ОУ сдружението не носи отговорност при повреди в електрическите мрежи и уреди по независещи от електроенергийното дружество аргументи и за попречване на непосредствена заплаха за здравето и сигурността на хора или уреди ", се добавя в позицията.

Посочва се, още, че 56 от " Общите условия на договорите за потребление на електроразпределителната мрежа " са разказани случаите, в които сдружението носи отговорност и е очакван реда за обезщетяване на клиентите. " В сегашния случай няма налице събитие, което да допуска отговорност на сдружението за вреди, нанесени на клиентите ", приключва известието.

Подобна е и позицията на ЕРП Север. В нея се показва, че настъпилите тежки повреди по оборудванията са били вследствие на условия, отвън контрола на оператора на мрежата. Уточнява се обаче, че всяко подадено искане за обезщетение или наказателна клауза се преглежда самостоятелно.

От ЕРП Север споделят, че работата на чиновниците на компанията е била мощно затруднена от неналичието на достъп до регионите без ток заради затворени след навявания и непочистени пътища. Освен това имало и повреди по електропреносната мрежа високо напрежение, оперирана от Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО).

Подчертава се, че всички дежурни екипи на сдружението са били терен и са работили изключително непрекъснато. " В този комплициран и изискващ бърз и съответен отговор миг сдружението беше обект на остри рецензии от представители на държавни институции, локалната власт и публични организации, както и на напън за погашение на компенсации. Подложена беше на подозрение съответната подготовка на оборудванията за работа при неподходящи климатични условия. Същевременно възобновяване на оборудванията заради настъпилото злополучие не би било допустимо, в случай че сдружението нямаше подготвеност с екипи, техника и налични материали, нужни за своевременна реакция ", означават още от ЕРП Север. От сдружението допълват, че извършват прецизно своята капиталова стратегия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР