Електроразпределителната компания ЕВН ще бъде глобена с рекордната сума от

...
Електроразпределителната компания ЕВН ще бъде глобена с рекордната сума от
Коментари Харесай

ЕВН отнесе рекордна глоба, но запази лиценза си

Електроразпределителната компания ЕВН ще бъде санкционирана с рекордната сума от 1 млн. лева Това стана ясно откакто Пловдивският областен съд удостовери глобата, наложена на компанията от Комисията за енергийно и водно контролиране (бившата ДКЕВР, в този момент КЕВР).

Причина за санкцията е прихващането, което при започване на годината ЕВН направи за изкупуване на зелена сила от парите, които дължи на НЕК.

НЕК дължи на трите компании над 350 млн. лева поради платен, само че неплатен зелен ток. Дружеството не може да се разплати, което накара трите ЕРП-та да стартират да удържат част от парите. Така ЕВН прихваща 24.9 млн.лв. от общия си дълг за доставка на електрическа сила към НЕК.

По същия метод постъпиха и ЧЕЗ и Енерго-про. Енергийният регулатор пък откри процедура по отнемането на лицензиите на снабдителните сдружения на фирмите.

ЕВН резервира лиценза си, защото КЕВР не е разкрила задоволително учредения за отнемането му. Все още обаче не е ясна ориста на разрешителните на ЧЕЗ и Енерго-Про.

" Що се касае до другите две сдружения - от септември ще стартира деликатно анализиране на цялата документи и ще излезем с решения ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Обемът от информация обаче е доста огромен и изисква забележителна работа от специалистите на комисията, оповестява bTV.

Австрийската компания посочи в хода на делото, че в Закона за енергетиката липсва експлицитна възбрана за прихващане. Съдиите показват в претекстовете си, че сходни пълномощията има само енергийният регулатор.

ЕВН е сключила извънсъдебно съглашение за връщане на прихванатите вземания. Тя въпреки всичко може да апелира тежката глоба пред Апелативния съд в Пловдив.

Най-голямата електроразпределителна компания у нас - ЧЕЗ към момента обмисля дали да продаде бизнеса си в България. Чешкото енергийно сдружение ще вземе това решение до септември тази година, оповестиха от управлението му пред локални медии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР