Електроното управление, което е обявено за приоритет от няколко правителства

...
Електроното управление, което е обявено за приоритет от няколко правителства
Коментари Харесай

Електронното правителство започва отначало

Електроното ръководство, което е оповестено за приоритет от няколко държавни управления насам, занапред ще се структурира през цялото време. Това се схваща от признатият през днешния ден от държавното управление " Отчет за положението и Годишния проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията и ресурсите на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на държавната администрация и за потребностите на националната сигурност ". В проектът се планува създаване и одобряване на архитектурна рамка на е-управлението.

За предприеманите от 2007 година насам дейности за развиване на е-управлението, анализът установи, че създадените досега системи и техните функционалности не могат да бъдат употребявани като обща платформа за електронно ръководство. Причината е както неналичието на части от функционалности и на софтуерни средства, по този начин и на нормативни учредения.

Председателят на Държавна организация " Електронно ръководство " Росен Желязков сподели, че администрацията се ориентира към пазаруването на хардуер и програмен продукт за " възобновяване на канцеларските принадлежности " вместо за създаване и внедряване на електронни административни услуги.

Администрациите възнамеряват увеличение на разноските за развиване на осведомителни запаси, като те приближават 100 млн. лв. до края ба идната година, Най-голям е делът на плануваните разноски за придобиване на хардуер. Следват плануваните разноски за внедряване на приложни системи, систематичен програмен продукт и доставка на информационно съоръжение.

Като главен приоритет докладът и проектът извеждат развиването на споделените осведомителни запаси на електронното ръководство. Това са техническата инфраструктура, Единната електронна съобщителна мрежа, осведомителните центрове и Държавният хибриден частен облак, които се основават и развиват от Държавна организация " Електронно ръководство ".

Желязков уточни, че има дисбаланс сред даването на електронни услуги и напъните за създаване на е-управление. Според него задачата на електронното ръководство е да се оферират електронни услуги, а не да се основава електронна администрация. Той даде образец с електронното издаване на уверение за непрекъснат адрес, което се предлага от няколко общини, което след това отново би трябвало да се занесе при администрация, която го изисква, вместо да ревизира това по електронен път. За това измежду главните ограничения за 2018 година е и продължение работата по трансформиране на удостоверителните услуги във вътрешните електронни административни услуги.

Няколко регистъра към този момент са обединени в системата REGIX, като задачата е в нея да влязат 62 регистъра, за което имало опция на този стадий. От презентацията на Желязков пред публицисти се разбра, че при 100 000 поръчки в REGIX към 97 000 са от Министерството на финансите, 37 от община Троян и 1 от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Нормативната база остава спънка за премахването на удостоверителните услуги на книжен притежател за жителите и за бизнеса. За отпадането на 12 удостоверения на хартия до края на 2017 година би трябвало да бъдат осъществени промени в 49 закона и 70 подзаконови нормативни акта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР