„Електронното здравеопазване“ е пълен провал. Това е основният извод от

...
„Електронното здравеопазване“ е пълен провал. Това е основният извод от
Коментари Харесай

 „Електронното здравеопазване“ е пълен провал

„ Електронното опазване на здравето “ е цялостен неуспех. Това е главният извод от одита на Сметната палата.

Сметната палата извърши одит на осъществяването „ Електронно опазване на здравето “ за интервала от 1 януари 2012 година до 30 юни 2016 година

Налице е дълго закъснение в построяването на електронното опазване на здравето, като дейностите на институциите могат да бъдат избрани като неефективни.

България към момента няма построена интегрирана здравно-информационна система, която да обезпечава нужната информация за потребностите на ръководството и на потребителите на здравни услуги, в това число за осъществяване на уговорките на страната по отношение на трансграничния продан на здравни данни, сочи отчетът.

Отговорност за управническите решения през одитирания интервал носят шестима министри на опазването на здравето, петима шефове на НЗОК и шестима шефове на Националния център по публично здраве и разбори, споделят от СП.

Изграждането на електронното опазване на здравето е реализирано в изискванията на доста чести структурни и кадрови промени както на високите управнически равнища, по този начин и на равнище експертен личен състав. Не е основана ефикасна система за съгласуваност и координиране на дейностите, плановете и публичните поръчки сред институциите, което поражда условия за безрезултатно разходване на обществените средства и закъснение в реализацията на стратегическите цели, се споделя в отчета.

Сметната палата е дала на министъра на опазването на здравето 20 рекомендации и на шефа на НЗОК – 7 рекомендации, които би трябвало да се изпълнят до края на идната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР