Електронното връчване се разширява, като става възможно за връчване на

...
Електронното връчване се разширява, като става възможно за връчване на
Коментари Харесай

Важни промени във връчването на глоби и фишове

Електронното връчване се уголемява, като става допустимо за връчване на фишове и актове. В системата за несъмнено връчване човек ще може да уточни да вземем за пример, че желае Министерство на вътрешните работи да му връчва там електронните фишове. Това плануват измененията в Закона за електронното ръководство, които минаха на второ четене в Народното събрание, заяви някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

С измененията се приравняват служебните информации на удостоверения, с цел да не би трябвало да променяме всички закони и наредби, с цел да отпаднат удостоверенията.

Физическите лица ще могат да декларират електронни услуги без да подписват заявките с КЕП (който продължава да е преграда пред потреблението на е-услуги). А електронните услуги ще са с по-ниска такса по отношение на тези на гише.

Урежда се активността на медиаторите, които могат да дават услуги на гише по-близо до жителите, които не употребяват интернет (напр. с цел да не вървят до регионалния град).

Друга смяна планува да не може с подзаконов акт да се вкарва условие за показване на документи за доказване на условия, които ги има в указател. Т.е. всички наредби, включително общински, в които се желаят непредвидени в закон удостоверения, бележки, стикери и сходни стават незаконосъобразни, изяснява Божанов.

Всички регистри ще би трябвало да минат от тетрадки в електронен тип през 2024 година, когато влиза в действие задължението регистрите да се водят или посредством лична осведомителна система, или посредством новоуредената централизирана система за водене на регистри.

Въвежда се обвързване за изпращане на увещание при изтичащ период на документ ( " самостоятелен административен акт " ) и отпадат факсът и телексът от Административнопроцесуалния кодекс, осведоми pariteni.bg. 

Всичко това ще стартира да се ползва в идващите месеци, твърди Божанов. По думите му с него се покриват и цели, сложени в проекта за възобновяване и резистентност и е значима стъпка към повече улеснение за жителите и повече успеваемост на администрацията. Приемането на закона не трансформира администрацията автоматизирано, само че слага значими рамки и отговорности, с които МЕУ може бързо да напредне, добавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР