Електронното правосъдие трябва да гарантира правата на всеки гражданин, независимо

...
Електронното правосъдие трябва да гарантира правата на всеки гражданин, независимо
Коментари Харесай

Йорданова и Божанов: Електронното правосъдие трябва да гарантира правата на гражданите

Електронното правораздаване би трябвало да подсигурява правата на всеки жител, без значение от статуса му в обществото. Това беше главният акцент в изявленията на министъра на правораздаването Надежда Йорданова и на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов пред Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии. На съвещанието бе разисквана тематиката за електронното правораздаване. На полемиката участваха още представители на Висшия правосъден съвет (ВСС), магистратски организации и съдилища, както и изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов.

Според Йорданова електронното правораздаване би трябвало да се преглежда като опция за по-добро, по-бързо и по-прозрачно правораздаване.

Ако приказваме за електронно правораздаване, би трябвало да приказваме освен за цифровизация и програмен продукт, само че и за смяна на процесите, счита тя. И акцентира, че достъпът до обективен развой би трябвало да е водещ. Йорданова сподели още, че всички ангажирани страни би трябвало да работят систематично и поредни.

От една страна методът, по който си представяме електронното правораздаване, е жителите, бизнесът и техните представители да могат да упражняват всички процесуални права по електронен път, в случай че желаят. От другата - да бъдат усъвършенствани процесите в правосъдната система, да бъдат вкарани в цифрова среда на сигурност и проследимост, разяснява министър Божанов.

Електронното правораздаване по никакъв метод не би трябвало да лимитират процесуални права. Трябва жителите да запазят правото си да ги упражняват и на хартия. Не същото обаче важи за правосъдната система, уточни още той.

Министър Божанов сподели, че в действително време системата би трябвало да ревизира статуса на лицето, което се разпознава пред Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП).
Според изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов отбраната на данните би трябвало да е на високо равнище – данните да са налични, само че и „ консистентни “ и да не се разрешава манипулиране.

Гергана Мутафова, член на Висш съдебен съвет, означи, че до 2025 година би трябвало да приключи напълно процесът в областта на правораздаването. Нейният сътрудник Боян Новански съобщи, че има очакван план за оптимизация на ЕПЕП, като се чака до края на седмицата да се подпише договорът с „ Информационно обслужване “ АД. Ще разтеглим достъпа на жителите и юристите до портала, уточни той. Новански разяснява, че следващо държавно управление не съумява да отбрани Плана за възобновяване и резистентност, с който да се осъществя концепцията за осведомителните системи на съдилищата.  

Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет, уточни, че в страната има над 13 000 юристи и въпросът за електронното правораздаване е от значимо значение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР