Електронното подаване на документите се прави за облекчаване на гражданите

...
Електронното подаване на документите се прави за облекчаване на гражданите
Коментари Харесай

Росен Желязков: Спестяването на часовете чакане ще е от голяма полза за икономиката



Електронното подаване на документите се прави за облекчение на жителите и в същото време на администрацията. Поставили сме период до септември електронното ръководство да работи. Това съобщи Росен Желязков, ръководител на Държавната организация "Електронно ръководство ", в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

„ Бюрокрацията е затруднение в живота на елементарния жител, с цел да извърши своя интерес или тъй като законът му вменява “, обясни той.

По думите на Желязков намаляването на административната тежест е доста комплицирана задача. „ Сега усещаме, че тя освен не понижава, а се усилва. Това най-вече се усеща от бизнеса. Като че ли е пристигнало времето за по-активни дейности “.

„ Усложненията в администрацията се натрупват и от задължението да уеднаквяваме законодателството си с европейското “, добави ръководител на Държавната организация "Електронно ръководство ". „ Политическата воля е ускорителят на тези процеси. Целта не е да се заместят едни процеси с електронни, а да се облекчат процесите в администрацията “.

Желязков означи, че в този момент в 51 администрации дават 1422 услуги. За тях се изискват към 6000 документа. В администрацията административните услуги са над 3000. „ Времето, което се губи по опашки е изчислено на към 28 милиона човекочаса годишно. Това е огромна загуба за стопанската система “.

Добрата вест за жителите е, че отпадат и таксите, като се изключи че се облекчава чакането. „ Няма да се събира такса, тъй като ще става дума за длъжностен продан на данни. Спестяването на часовете очакване ще е от огромна изгода за стопанската система “, стана ясно още от думите на Желязков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР