Електронното обслужване в НОИ става все по-предпочитанo, спрямо обслужването на

...
Електронното обслужване в НОИ става все по-предпочитанo, спрямо обслужването на
Коментари Харесай

Електронното обслужване в НОИ се е увеличило двойно по време на извънредното положение

Електронното обслужване в Национален осигурителен институт става все по-предпочитанo, по отношение на обслужването на място. Това демонстрират резултатите от национално представително социологическо изследване, извършено от " Алфа Рисърч ".

Данните сочат, че преди въвеждането на ограничаващите ограничения съотношението сред визитите „ на място “ и достъпа до интернет страницата на Национален осигурителен институт за приемане на мечтаната услуга е било две към едно. Около 50% от употребилите услугите на Национален осигурителен институт показват първата алтернатива, а 25% се слагат в другата група. След смяната на обстановката обаче в желана форма за контакт с института се трансформират онлайн справките и административните услуги, като съотношението се резервира същото, само че към този момент в интерес на отдалечения достъп. И в двата случая към 25% от интервюираните са показали, че употребяват и двата метода за обслужване.

Удовлетвореността на клиентите при двете форми на обслужване е сходна, като отчетливо преобладават позитивните оценки. Посещението на място се прави оценка напълно положително от над 50% от интервюираните, а недоволните са единствено 9%. При електронните услуги изцяло задоволените се нареждат на същото равнище, до момента в който негативните оценки понижават доста до 5%. Софиянци са най-активните консуматори на електронните услуги, а жителите на селата остават последователи на обслужването на място.

Информацията, която Национален осигурителен институт дава на своите клиенти, е налична, ясна и изчерпателна. Това е различен от главните заключения на изследването. Най-позитивна е оценката на клиентите за достъпността на информацията за предоставяните от институцията услуги. Изцяло задоволени са 43% от запитаните, още 36% са ненапълно съгласни с това изказване, 11% са се сблъскали с компликации при намирането на нужната им информация. Без мнение са към 10%.

Относно яснотата на предоставяната отговорите с положителна настройка са близо 80%, неудовлетворението е към 14%, без мнение са 6%.

С най-висока доза сдържаност към задоволяването на потребността им от профилирана информация се отнасят клиентите на Национален осигурителен институт във връзка с знака “изчерпателност ”. Около 15% от интервюираните смятат, че не са получили цялостния размер от търсената информация. Напълно и отчасти задоволените още веднъж надминава границата от 77%.

И по трите знака най-голямо задоволство показват хората над междинната и в пенсионна възраст. С позитивна оценка са най-много жителите на по-малките градове и тези, които употребяват по-често електронните услуги на Национален осигурителен институт. По-критични остават столичани и по-високо образованите, макар че и при тях позитивните оценки преобладават доста.

Предоставяните в териториалните поделения на Национален осигурителен институт услуги се правят оценка положително, като удовлетвореността от размера, качеството и количеството им е надлежно 32%, 32% и 35%. Към тях се прибавят и сред 38% и 49% по-скоро позитивни оценки. Скептиците са в диапазона 8%-10%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР