Електронните рецепти са пример за налагането на нещо, без да

...
Електронните рецепти са пример за налагането на нещо, без да
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Електронните рецепти са пример за налагането на нещо без анализи и данни

Електронните предписания са образец за налагането на нещо, без да се създадат предварителни проучвания и разбори, без да се стъпва въз основата на данни. Това сподели пред публицисти ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров във връзка отпадането напълно от през вчерашния ден на гратисния интервал, в който антибиотици можеха да се предписват и по електронен път, и на хартиена рецепта. Антидиабетните лекарства от няколко месеца също са единствено с електронни предписания, напомня Българска телеграфна агенция.

Резултатът от електронните предписания е подобен, какъвто чакахме – не се преодоля дефицитът на антидиабетни лекарства. Ние твърдяхме, че казусът е различен, разяснява Маджаров. И прикани без пилотен план и разбори здравното министерство да не вкарва повече никакви новости в системата.

„ Електронната рецепта е нужна на избрани хора просто да събират разбор за свои потребности, само че не за потребностите на обществото “, сподели още Маджаров. На въпрос БЛС ще упорства ли да се върне хартиената рецепта, той сподели, че към сегашния миг в цяла Европа има и двата механизма на издаване на предписания.

По-рано през днешния ден БЛС показа поръчания от организацията първия по рода си за страната разбор за икономическата изгода от опазването на здравето.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР