Електронните рецепти, с които от днес ще се получават антибиотиците

...
Електронните рецепти, с които от днес ще се получават антибиотиците
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: Електронните рецепти ще затруднят допълнително системата

Електронните предписания, с които от през днешния ден ще се получават антибиотиците и медикаментите срещу диабет, ще затруднят лекарите, пациентите и цялата система. Това съобщи в " Денят стартира " общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

" Системата ще бъде мощно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и незабавни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда персоналният доктор също какво му изписва. Не виждам моето напътствие, тъй като на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и споделяме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, само че вътре описваме в детайли на пациента какъв брой количество по какъв начин се взима, в какво съответствие. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета ", безапелационна е доктор Николова.

Според нея електронната рецепта би трябвало да има опция и да се резервира и хартиеният вид.

" Като имам срив в системата, от време на време се случва - интернетът да спре или системата да блокира, по какъв начин ще си получи пациентът рецептата? А тя е незабавна, детето ви да вземем за пример е болно, желаете да започнете лечението незабавно, а по какъв начин ще стане без рецепта? Лекарите би трябвало да имаме опция да издаваме и хартиени предписания. Те не са в полза на персоналните лекари, а в полза на пациента. Част от педиатрите споделят, че когато изписват гранулирани формули за деца, те не се регистрират добре в системата и се получават неточности в разчитането. Притесняват се какво ще се получи. Има сътрудници, които не работят с НЗОК. Те по какъв начин ще изписват медикаментите? ", попита риторично Николова.

" Електронната рецепта няма да се реши нито дефицитът, нито реекспорта, нито ще се промени значително отпущането на медикамента, тъй като електронната рецепта не е наложително изискване, което да отвори системата и да бъде провиснал антибиотика ".

Вижте целия диалог във видеото




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР