Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела –

...
Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела –
Коментари Харесай

Какви данни ще попълваме в електронната преброителна карта? |

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири съществени раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – краткотрайно присъстващи лица, се попълня само при положение, че по време на преброяването в жилището има хора, които всекидневно не живеят там – да вземем за пример посетители за няколко дни. Образец на картата в хартиения й вид можете да видите на. Електронната карта съдържа същите въпроси, като се изключи информацията за постройката.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които всекидневно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се единствено правилният отговор.

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, какъв брой е неговата повърхност и какъв брой стаи има, дали има изолираност и енергоспестяваща дограма, налично ли е за хора, които са мъчно преносими и така нататък Разделът за жилището се попълня без значение дали сте негов притежател, наемател или ползвател.

В идващия раздел се попълня информация за броя на лицата и семействата, които населяват жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее единствено или повече лица, които живеят дружно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, да вземем за пример двама студенти, които живеят в един апартамент, само че нямат общи разноски.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на семейството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, би трябвало да се дефинират връзките на всеки към всеки в границите на семейството – например в случай че в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и в случай че глава на семейството е мъжът, отношението на жена му към него е брачна половинка, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, вяра. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и опция да уточни „ не мога да дефинира “ или „ не искам да отговоря “. В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, по какъв начин се придвижвате до учебното заведение или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са предпазени и по закон могат да се употребяват единствено за статистически цели, не се дават на други институции и не могат да бъдат употребявани за доказателство в съда.

Как да попълните самичък електронната карта, можете да видите в идващото видео.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР