Електронната платформа за обществени поръчки трябваше да стартира от 1

...
Електронната платформа за обществени поръчки трябваше да стартира от 1
Коментари Харесай

Държавна компания и четири частни ще правят платформата за е-търгове

Електронната платформа за публични поръчки трябваше да започва от 1 юли, само че срокът не беше спазен. С промени в Закона за публични поръчки крайната дата беше отсрочена за октомври 2018 година

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Държавни заявки и информации.com

Няколко електронни административни услуги, които работят дейно и сега
21 юли 2017
Основно български компании се състезават за платформата за е-обществени поръчки

Повечето претенденти имат стабилен опит в осъществяването на контракти с държавните ведомства
10 юли 2017
Е-поръчки но различен път

Държавата тихомълком отсрочи с повече от година въвеждането на уеб платформа за публични поръчки, която е ключва мярка против корупцията в бранша и е условие на Европейски Съюз
7 юли 2017

Консорциум с присъединяване на държавната компания " Информационно обслужване ", " Сирма солюшънс " и още три компании завоюва търга за създаване на единната национална електронна уеб основана платформа за публични поръчки. Целта е целият развой по държавните търгове да се електронизира, с цел да стане доста по-прозрачен, което единствено по себе си е сериозна антикорупционна мярка.

Победителите са предложили да изпълнят поръчката против 4 795 200 лева, като прогнозната стойност беше по-висока - 5.6 млн. лева Тя е разграничена на два стадия - първият би трябвало да бъде завършен в границите на 12 месеца от сключване на контракта и включва създаване на базовата функционалност на системата - варианти като електронно оповестяване и подаване на оферта, отваряне на офертите и заявки за присъединяване и други Вторият стадий е за останалите услуги и би трябвало да завърши за общо три години.

Победителят

В консорциума влиза държавната компания " Информационно обслужване ". Тя е 99.5% благосъстоятелност на министерството на превоза, а останалите 0.5% от акциите са разпределени сред близо 2700 самостоятелни акционери. За 2016 година сдружението има доходи от малко над 20 млн. лева, като се следи леко намаляване по отношение на миналата година. Основните му клиенти са разнообразни министерства и организации, Централната изборна комисия, страната, регионалните и общинските администрации, съдилищата и така нататък Около 10% от приходите й идват от корпоративни клиенти, а още 8% - от физически лица (предимно даване на удостоверителни услуги).

" Сирма солюшънс " е акционерно сдружение, част от обществения " Сирма груп холдинг ". То специализира в основаване на софтуерни системи и решения, систематична интеграция и ИТ консултиране, като от отговори на компанията до " Капитал " преди време стана ясно, че обществените услуги са във фокуса на сдружението.

" Негометрикс България " e българското поделение на интернационалната Negometrix, която създава програмен продукт и предлага услуги в региона на електронното възлагане на търгове. " Скейл фокус " също е разработчик на софтуерни решения, учреден през 2012 година Фирмата попада на 13 място измежду софтуерните сдружения в класацията на " Капитал " К100 за най-големите компании за 2017 година

Адвокатско сдружение " Събев и съдружници " пък предлага разнообразни юридически услуги, като измежду тях попадат и съвещания по Закона за публични поръчки. Според уеб страницата на сдружението през 2004 година то е съветвало Агенцията по публични поръчки при разработване на справочник и инструкции по използването на закона, в това число на модели и мостри на документи за другите типове процедури по публични поръчки

На второ място е класиран участникът Българска електронна платформа за електронни публични поръчки " Вортал и сътрудници ". Участниците в него са португалското сдружение " Вортал - комерсио електроника, консултадория е мултимедия " СА, " Лирекс БГ " и Адвокатско сдружение " Йорданова и Радева ". Останалите три претендента са били отстранени от надпреварата.

Драмата със периодите

Според Закона за публичните поръчки България трябваше да се снабди с единната национална онлайн платформа за публични поръчки от 1 юли 2017 година Срокът обаче завари виновната институция - Агенцията по публични поръчки, неподготвена поради проблеми с търга и липса на организация. Със известие на уеб страницата си, което няма никаква правна тежест, при започване на юли организацията отсрочи периода за октомври 2018 година Впоследствие на 20 юли Народното събрание одобри смяна в преходните и заключителни разпореждания на Закон за обществените поръчки, с която срокът за въвеждане и потребление на електронната платформа стана 18 октомври. Той съответствува с крайната дата, която е наложена от европейските наставления.

Сега АОП би трябвало да се съобрази с него, само че има значителен риск обаче и той да не бъде спазен, в случай че търгът бъде още веднъж нападнат от тъжби в Комисия за защита на конкуренцията, които да забавят осъществяването на поръчката. Това ще стане ясно в идващите няколко дни. След това бързо би трябвало да се подпише контракт. Въпреки това специалисти по тематиката имат подозрение, че всичко ще се случи в точния момент и България ще успее да се съобрази с инструкциите от Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР