Електронната идентификация е кокошката и яйцето на електронното управление. Без

...
Електронната идентификация е кокошката и яйцето на електронното управление. Без
Коментари Харесай

Божидар Божанов във Варна: Е-идентификацията е кокошката и яйцето на електронното управление

Електронната идентификация е кокошката и яйцето на електронното ръководство. Без нея, потреблението на електронни услуги е лимитирано и мъчно. Това съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов по време на национална кръгла маса „ Иновации и цифровизация – технологии на триумфа, във връзка 60-годишния празник на Техническия университет - Варна.

В момента идентифицирането, за използването на всички електронни услуги, се прави с електронен автограф, само че той изисква механически умения, много над междинните. Има и ПИК, който е нерешителен, тъй като на процедура е една ключова дума, има и частни снабдители на е-идентификация, само че те не дават задоволително покритие, добави министърът.

Той напомни, че Министерски съвет е упълномощил на Министерство на електронното ръководство да приготви мобилно приложение за е-идентификация, което трбява да е готово до края на годината. Мобилните ни телефони имат задоволителна отбрана на криптографска информация и хората ще схванат, че могат да правят административните си задания онлайн, без да се редят на опашки.

Киберсигурността е базова причина за доверие в сиситемата за електронно ръководство. Това е асиметрична задача – хакерите съумяват, даже и в случай че намерат една пробойна в някоя система. Нашата задача е надалеч по-трудна – би трябвало да пазиме по едно и също време хиляди пробойни, сподели още министър Божанов.

Участниците на кръглата маса дискутираха процесите на цифровизация в образованието и научноизследователската активност, като залог за основаването на високотехнологични и иновационни бизнеси и сполучливото развиване на инженерните фрагменти в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР