Електронен регистър на желаещите да се ваксинират ще бъде готов

...
Електронен регистър на желаещите да се ваксинират ще бъде готов
Коментари Харесай

К-19 у нас: Започна ваксинирането на учители и непедагогически персонал

Електронен указател на искащите да се имунизират ще бъде подготвен до края на февруари , разгласи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов на работното заседание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Проектът за електронен указател се създава взаимно с " Информационно обслужване ", като задачата му е всеки, който желае да се имунизира, да попълни електронно своята поръчка, с цел да има опция да избира дали да се имунизира от персоналния си доктор, или от лечебно заведение.

През актуалната седмица проф. Ангелов ще внесе смяната във ваксина ционния проект, с която изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се планува да протича паралелно с втората фаза, оповестиха от държавната пресслужба. 

„ Най-разумно действаме с ваксина цията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките ограничения “, означи министър-председателят Бойко Борисов и подсети, че до момента в който в други страни има въведен вечерен час и не доближават кревати в лечебните заведения, в България на процедура има безусловно свободно придвижване на хората.

Премиерът Борисов изрично опроверга изказванията на президента Румен Радев, че държавното управление насажда суматоха . „ Най-меките ограничения са в България. Чакаме да забележим резултатите след връщането на учениците в клас и в случай че са позитивни, незабавно ще се обърнем към ресторантьорите “, безапелационен беше министър председателят. „ Но дано не забравяме, че всички тези ограничения бяха приложени точно по искане на лекарите -  с цел да понижим натиска върху лечебните заведения “, уточни министър-председателят и подчертава, че при определянето на ограниченията за справяне с пандемията държавното управление се преценява само с здравната експертиза.

Ваксините 

48 000 дози от ваксина та на „ AstraZeneca ” чака България на 7 февруари,  шефът на Агенцията по медикаменти маг. фар. Богдан Кирилов, представен от Българска национална телевизия. Следващата доставка от 75 000 дози е планувана за 14 февруари. Още 136 000 дози би трябвало да дойдат до края на месеца. Това прави общо 260 000 дози от ваксина та общо за февруари.

След като предходната седмица Европейската комисия утвърди използването на ваксина та на „ AstraZeneca ”, в този момент се чака и продуктовата информация, удостовери Богдан Кирилов. Кратката характерност ще бъде качена на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната организация по медикаменти.  Ще бъде разпратена до всички медицински експерти в страната .

Междувременно нова пратка с ваксини идва в България . Тази заран на столичното летище бяха доставени обещаните още над 17 550 ваксини на „ Pfizer “ и „ BioNtech “. Те ще бъдат разпределени в страната и с тях ще бъдат имунизирани 9 000 души.

Днес получихме следващата доставка от ваксина та на „ Pfizer ”. Вече ще има доставки всяка седмица . През идната седмица се чакат още 17 550 дози от нея, 23 000 - третата седмица на февруари и 26 000 - последната седмица. През март месец се чакат да дойдат още 104 000 дози от ваксина та “, заяви Кирилов. Следващата доставка на ваксина та на „ Moderna ” ще бъде с 2000 дози по-малко, само че по-късно в границите на месеца количеството ще бъде обезщетено, посочи той.

Очаква се обаче закъснение на доставката на имунизациите на „ Мoderna “ . Вместо 8000 дози ще получим 6000 идната седмица. Очаква се това закъснение да бъде наваксано до края на месеца.

В София стартира имунизирането на учители и непедагогически личен състав от учебните заведения и детските градини .

Имунизирането се прави в столичните лечебни заведения и в изнесените кабинети пред Регионалната здравна ревизия.

Желаещите да се имунизират са към 25%, заяви за " Хоризонт " Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на образованието:

" 107, 120, финансово-стопанската гимназия те са първите. Когато в началото се анонсира опцията за имунизиране, броя беше по-малка на искащите в този момент, когато към този момент тръгнахме към съответното уговаряне на часове и конкретиката кой, по кое време ще е, броят на сътрудниците малко се увеличи. Желаещите са повече при учителите. От непедагогическия личен състав при нас от 20 индивида желаят единствено трима до момента в който при учителите към 40 индивида са с настройка за имунизиране ".

Поставянето на първите дози ваксини би трябвало да завърши до началото на идната седмица, а три седмици по-късно се чака да стартира слагането на вторите дози. В София броят на учителите е към 16 хиляди, а непедагогическият личен състав на образователните заведения е към 10 000 души.
Данните от последното денонощие
130 са новите случаи на ковид у нас през последното денонощие.  Това сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 1 962 теста, което значи, че позитивните проби са към 6%.

За последните 24 часа са умряли 17 души, а излекуваните са 1449 . Броят на пациенти, които се лекуват в болница, е2 886 пациенти, като 264 са в интензивни отделения. 105 души са имунизирани през последното денонощие и по този начин общият им брой става 41 125. 13 084 са имунизираните с две дози от препарата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР