Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще

...
Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще
Коментари Харесай

Електронен регистър с желаещите да се ваксинират тръгва до края на февруари

Електронен указател на искащите да се имунизират български жители ще бъде подготвен до края на февруари. Това докладва министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на работното заседание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

" Проектът за електронен указател се създава взаимно с Информационно обслужване, като задачата му е всеки български жител, който желае да се имунизира, да попълни електронно своята поръчка, с цел да има опция да избира дали да се имунизира от персоналния си доктор или от лечебно заведение. По този метод ще се улесни цялата логистика на искащите да се имунизират. " Очакваме този план да бъде подготвен до края на февруари и при започване на март да имаме подготвеност да заработим със системата ", уточни проф. Ангелов. 

По думите му, ситуацията в страната продължава да е под надзор, като извънредно добра наклонност е, че излекуваните са 10 пъти повече от новите случаи.

Още тази седмица здравният министър ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във имунизационния проект. Целта е изборната администрация да бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се планува да протича паралелно с втората фаза. 

" Най-разумно действаме с имунизацията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките ограничения ", означи премиерът Бойко Борисов и напомни, че до момента в който в други страни има въведен вечерен час и не доближават кревати в лечебните заведения, в България на процедура има безусловно свободно придвижване на хората. Борисов изрично опроверга твърденията на президента Румен Радев, че държавното управление насажда суматоха. " Считам, че това, което споделя президентът Радев, не е правилно. Най-меките ограничения са в България. Чакаме да забележим резултатите след връщането на учениците в клас и в случай че са позитивни, незабавно ще се обърнем към ресторантьорите. Но дано не забравяме, че всички тези ограничения бяха приложени точно по искане на лекарите, с цел да понижим натиска върху лечебните заведения ", добави министър председателят.

Борисов акцентира, че при определянето на ограниченията за справяне с пандемията държавното управление се преценява само с здравната експертиза. " В миг, в който други страни се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса през днешния ден, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на заведенията за хранене, а здравно и сега, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще позволи дадения вид активност. Всички браншове се стараем да проработят оптимално бързо ", сподели още той. 

Взето е решение учениците от 7, 8 и 12 клас да възобновят присъственото си образование от 4 февруари. " Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици. Това е рационалното решение, защото обстановката е още рискова ", означи образователният министър Красимир Вълчев. 

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов  информирал премиера, че България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от позиция на индикатора държавен дълг, съотнесен към Брутният вътрешен продукт. " Страната ни завършва годината с невисок недостиг и с равнище на безработицата малко под 7 на 100. Нашата прогноза е, че от позиция на минимален спад на икономическия напредък България ще завърши 2020 година по-добре от междинното за Европейски Съюз ", сподели още икономическият министър. По думите му, министерството на стопанската система продължава да е в непрестанен разговор с всички бизнес браншове. Той напомни, че предходната седмица е разговарял с представители на ресторантьорския отрасъл и следва среща с национално показаните работодателски организация, на която ще се разиска разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

По мярката " Запази ме ", с която страната поддържа затворените бизнеси, са подадени заявки от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на предходната седмица сме изплатили общо 17 милиона лв. за 41 115 души. В момента се дообработват 2317 заявки, защото не са подадени съгласно условията и е нужна противоположна информация, с цел да могат съответните бизнеси да получат помощта от страната, рапортува социалният министър  Деница Сачева. 

" Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е персонално тестван от мен, на всички места парите са разплатени ", безапелационна е Сачева. Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември м.г., по тази причина откакто го стори, ще може да получи финансовата помощ. По думите й, безработицата през декември м.г. е била 6,7 на 100, а за януари т.г. е 7 на 100. " Ако в този момент затворените браншове продължат да не действат до 1 март, ще бъдат нужни спомагателни 13 милиона лв. за погашение на обезщетения на служащите и чиновниците ", уточни тя. 

Представителите на Националния действен щаб са изтъкнали, че България стои добре в Европейски Съюз във връзка с здравните индикатори, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Тревожна обаче остава обстановката в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба Тодор Кантарджиев е отбелязал, че 33 са доказаните случаи в страната на новия британски вид на ковид. Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов е докладвал за получената през днешния ден нова доставка ваксини. Следващата седмица се чака доставка и от третата позволена в Европейски Съюз ваксина. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР