Електронен регистър към Агенцията за геодезия, картография и кадастър дава

...
Електронен регистър към Агенцията за геодезия, картография и кадастър дава
Коментари Харесай

Е-регистър събира информация за 259 000 географски обекта в България

Електронен указател към Агенцията за геодезия, картография и кадастър дава информация за местоположението на селища и местности, по географските им или старите им имена в България. Към днешна дата Регистърът на географските наименования в България съдържа подробна и обновена информация за 259 000 географски обекти в страната. Регистърът се поддържа от АГКК и е основан според Закона за геодезията и картографията.
Целта му е установяването на географските имена, регистрацията им и основаването и поддържането на база данни за тях, в това число и транскрипцията на непознатите географски имена. Регистърът е извънредно значим и за описанието на географските имена в качеството им на културно-исторически обекти. Така да вземем за пример с него туристите елементарно и бързо могат да се осведомят за местонахождението на даден обект, който е прочут на локалното население със остарялото си име, само че попада в публични справочници с друго. Полезен е и за установяването на наследствени парцели, както и за информации за местности, останали с име, което не се употребява от актуалните генерации.
В доста от имената на селища, планини, местности, езера и реки се съдържат истории, свързани с българският обичай, визии, феномени, вярвания, които се пазят в езиковата памет на общността и съставляват значима част от историческото и културно ни завещание, свързани с историческата памет на народа, на другите общности и с това участват в днешния обществен живот. Освен обновени наименования на географски обекти, в регистъра за всяка околност се съдържат данни и за: транслитерация на имената им; различно или остаряло име на обекта; местонахождението му по обитаемо място, община, речна система; принадлежност на географския обект, административна принадлежност или принадлежност на теренните и туристически обекти към съответния орографски обект (релефна форма) или система, или хидрографски обект или система. Отразени са също принадлежността на селищни формирания, квартали и махали към обитаемо място; на теренните и туристическите обекти към съответния орографски обект или система, принадлежността на хидрографския обект (реки, езера и язовири) към съответната речна система, източникът, от който е извлечено името; принадлежност на географския обект, административна принадлежност или принадлежност към по-голям орографски или хидрографски обект, или система, координати на точка в обекта в Българска геодезическа система и друга характерна информация.
Чрез регистъра се обезпечава тъждественост и резистентност при използването на имената на географските обекти, тяхното предпазване, своевременна актуализация - следене на смяната на имената в исторически аспект на едни и същи обекти, както и архивиране на тази информация. Освен чисто практическа, поддържането на регистъра има и забележителна културологична стойност, защото в процесите на културно, икономическо и обществено доближаване сред страните в актуалния свят, географските имена са притежател и на националната еднаквост и родната просвета.
Уеб порталът разрешава на потребителите да вършат информации и да търсят географски имена по разнообразни критерии и характерности, т.е. по всички данни в регистъра, като се пресъздават откритите резултати от търсенето и дава опция за тяхното даване както в KML формат, по този начин и във формат JSON на български и британски език, което е в сходство с условията по Директивата на Европейски Съюз INSPIRE. Въвеждането на информация е непрестанен развой, в който данните за географските имена се допълват и обновяват. Регистърът на географските имена дава опция за даване на точна и бърза информация за географските имена на държавните и общинските институции, ведомства и организации, средствата за всеобща информация, картоиздатели, жители и други консуматори. Не по-малко значима роля има за интернационалното другарство и разпространяването на българската просвета.
Регистърът е основан по план на АГКК за надграждане на съществуващи осведомителни системи и развиване на електронните услуги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР