Електронен доктор помага на бежанците у нас, които, от една

...
Електронен доктор помага на бежанците у нас, които, от една
Коментари Харесай

Пловдивчанин осигури електронен доктор за бежанците от Украй...

Електронен лекар оказва помощ на бежанците у нас, които, от една страна, не са здравноосигурени, а от друга, постоянно нямат и достъп до медицински грижи там, където се намират. Пловдивчанинът Христо Бучков, който е шеф на компания с 12 година опит в региона на медицинския програмен продукт, е дал апарати за телемедицина в 15 точки в страната, където има лагери на бягащи от войната или са съсредоточени по-големи общности от украинци.

Обхванали сме центровете за краткотрайно настаняване в Китен, Рибарица, Обзор, както и места като Слънчев бряг и Кранево, където украинците нямат достъп до здравна помощ, изясни Бучков. Подбрани са главно местоположения със скупчване на над 50 бежанци. 

Фирмата „ Hubis Telemedicine “ на свои разходи е наела и лекар, който да проучва снетия статус с електронната инсталация, да съветва и при потребност да назначава терапия. Той е украински доктор, който също се е подслонил  у нас след началото на войната, само че заради неуточнения си статут няма право да практикува. Тъй като в България няма закон за телемедицината, тя не се смята за здравна услуга, а за консултантска, заради което няма законови спънки лекарят да прави тази активност. Същевременно компанията оказва помощ и на него да има източник на приходи.

Телемедицината съставлява отдалечена диагностика ​- от отдалечено място мо​же да се предават данни посредством здравно устройство и да се направи видеовръзка. От другата страна има доктор, който разчита данните. Възможно е и другарство в действително време - когато се сложи стетоскоп на гърдите в избрани точки, лекарят от другата страна чува в действително време дишането. Ако се сложи уредът за обзор на гърлото, лекарят със профилирани HD камери вижда устната празнина.



Използва се особено устройство. Докторът, който е онлайн на компютъра, показва точките, на които то да бъде сложено. Апаратът мери температура и има две профилирани HD камери. Едната е за ушите и гърлото, а другата - за кожни болести. Има още стетоскоп, с който се слушат гърдите и сърдечната активност. И отоскоп - за ушен обзор, както и депресор за език - за гърлото. Може да се мери кръвно налягане, да се направи ЕКГ, да се ревизира белодробната активност. На екран се появяват индикаторите. Устройството е обвързвано с таблет, който приема данните и ги записва в платформа, където ги вижда лекарят.  Това разрешава той да ги прегледа и не в действително време, а в комфортен за него миг. Прегледът трае единствено няколко минути, резултатите се записват в електронно досие. 

Преди 2 година опцията по пози начин  ежемесечно да се снема здравният статус на децата в пловдивските детски градини влезе за първи път в листата с спомагателните действия. Те са против в допълнение възнаграждение от родителите, избира се измежду доста разновидности, като  британски, футбол, национални танци, само че също и работа с логопед. Продължаваме да разпространяваме изгодите от телемедицината измежду фамилиите, като разширяваме и екипа от доктори, които да проучват индикаторите, сподели Бучков. Ако методът се приложи при най-малките в образователно заведение, данните ще се пращат като ежемесечен отчет на родителите. Те могат да преценяват дали при положение на нещо обезпокоително да ги дават на персоналния доктор, или да потърсят консултация с различен експерт.

Докато при децата концепцията е по-скоро постоянно наблюдаване и профилактика, при бежанците телемедицината се употребява за хващане на здравословни проблеми в сложната обстановка на бягащите от войната. На ден имаме по 10 позвънявания с молба за подобен обзор от разстояние, сподели Бучков. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР