Електромобилът произвежда по-малко въглероден диоксид от дизеловия и бензиновия автомобил?

...
Електромобилът произвежда по-малко въглероден диоксид от дизеловия и бензиновия автомобил?
Коментари Харесай

Каква е истината за електромобилите?


Електромобилът създава по-малко въглероден диоксид от дизеловия и бензиновия автомобил? Не всички са уверени в това. Експерти се съмняват в чистотата на електрическите коли. И изясняват за какво:

Германците се тревожат поради световното стопляне. Хиляди възпитаници се включват в митингите от акцията " Петъци за бъдещето " в Берлин и в други огромни градове. А над 50% от германците правят оценка ограниченията на държавното управление за запазване на климата като незадоволителни. Но в това време в Германия се продават от ден на ден мощни SUV-автомобили, които отделят изключително високи излъчвания въглероден диоксид. През 2019 година данните за продажбите на този тип коли даже накараха министърката на околната среда Свеня Шулце да се обърне към сънародниците си с апел да се ориентират към " по-икономични коли, които не харчат толкоз гориво ", а още по-добре, в случай че може да се откажат изцяло от автомобила.
Редакцията предлага
Все повече коли вид SUV

През 2019 година в Германия са били продадени 3,6 милиона автомобила, по данни на Федералната работа за авто превоз. Това е връх за последните 10 години. Единствено през 2009 са били продадени повече коли - с 200 000 повече, само че тогава страната даваше награди за предаване на остарели коли.

Най-бързо порастват продажбите на джипове и SUV-та: съвсем всяка трета продадена кола през 2019 е била от тези два класа. През 2020 година се чака пазарният им дял да доближи 34%, споделя пред Дойче Веле професор Фердинанд Дуденхьофер от Университета Дуисбург-Есен, който е след водещите автомобилни специалисти в Германия.

Все по-често по пътищата на страната се виждат и електрически и хибридни плъгин-автомобили с два мотора - бензинов и електрически. Но като цяло техният дял си остава по-скоро нищожен - надлежно 1,8% и 6,6% от всички продажби.

Причините за тази сдържаност на германците към електрическите автомобили са разнообразни. Сред тях сигурно можем да посочим навиците им, високата цена на електрическите коли и незадоволително развитата инфраструктура на зарядни станции. Но и измежду екологично насочените германци има много скептично настроени. Защо?

Авторите на няколко проучвания настояват, че от позиция на климата електрическите коли са по-вредни даже и от тези с дизелов мотор. Те настояват, че би трябвало да се регистрират равнищата на излъчванията парникови газове освен по време на употребата на автомобила, а и при производството му, зареждането и процеса на преработване.

Такова проучване е извършено от специалисти на влиятелния немски институт ИФО, които са сравнили общия размер на парниковите газове, създавани през целия " живот " на един дизелов Мерцедес С 220d и на една електрическа Тесла модел 3.

Добиването и обработката на литий, кобалт и манган, влагани в батериите на електрическите автомобили, е извънредно енергоемко. Авторите на проучването са открили, че при производството на една-единствена батерия, чийто живот е най-вече 10 години, се отделят сред 11 и 15 тона въглероден двуокис. Ако Теслата изминава по 15 000 километра годишно, това значи, че на километър тя ще изпуска по 73 до 98 грама CO2. Ако отчетем и обстоятелството, че електричеството, което използва тази кола, се създава главно от централи на въглища, тогава изхвърляните в атмосферата отровни субстанции скачат на 156 до 181 грама на километър пробег, показват откривателите от ИФО. При дизеловия Мерцедес този индикатор е 112 грама на километър.

ADAC : карайте коли на газ!

От немското Министерство на превоза и от Федералната работа за околна среда възразиха против проучването на ИФО, тъй като били сравнявани два автомобила с друга мощ. Германският авто клуб ADAC, отчитайки този мотив, организира друго проучване - с коли от един и същи клас: Голф с бензинов мотор, с дизелов мотор, с газова уредба, хибрид и електрически.

Резултатът: най-екологично чист се оказал автомобилът, работещ с полутечен газ с 15% смес от биометан, а електрическият автомобил е с по-лоши данни и от бензиновия, и от дизеловия. Според изчисленията на ADAC, електрическият автомобил реализира по-малък въглероден отпечатък от бензиновия чак след 127 500 километра и 8 години употреба, а от дизеловия - след цели 219 000 километра и 16,5 години употреба.

Аника Регет от изследователския център на енергийната компания FfE обаче обръща внимание на обстоятелството, че електромоторът изразходва доста по-малко сила на километър пробег. Оттук тя прави извода, че " електрическите коли са по-екологични от бензиновите - още след 50 000 километра ".

При ADAC и ИФО данните наподобяват по-различни, тъй като те регистрират структурата на немския енергиен баланс и това, че даже и през 2030 година към 35% от електрическата енергия ще бъде от въглища. Наскоро немското държавно управление одобри проект за прекъсване на електроцентралите на въглища - поетапно до 2038 година.

Министерството - твърдо зад електрическите автомобили

С времето производството и употребата на електрически автомобили ще става все по-екологично, тъй като ролята на възобновимите източници - вятър, слънце, вода и биомаса - също ще нараства, споделят от немското министерство на околната среда. На неговия уебсайт е поместена информация, съгласно която и сега електрическите коли са с 16% по-чисти от дизеловите и с 27% по-чисти от бензиновите. Според оценката на специалистите на министерството, междинният размер на изхвърляните излъчвания въглероден диоксид през целия живот на един автомобил с бензинов мотор е 168 грама на километър, при дизеловите - 148 грама, а при електрическите - 101 грама на километър пробег.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР