Електромагнитните вълни са пакети от енергия, които се движат навсякъде

...
Електромагнитните вълни са пакети от енергия, които се движат навсякъде
Коментари Харесай

Може ли мозъкът ни да усеща електромагнитни вълни

Електромагнитните талази са пакети от сила, които се движат на всички места към нас. Някои от тези талази имат доста сила, а други – по-малко. Тези с минимум назоваваме радиовълни и има много огромна възможност в този миг да сте заобиколени с тях, тъй като се излъчват от Wi-Fi рутери, преносими компютри и мобилни телефони.

Най-мощните пък са гама-лъчите, които надали в миналото сте срещали, в случай че не сте били наоколо до експлодираща звезда или навътре в нуклеарен реактор.

Има и някои електромагнитни талази, които в действителност можем да забележим. Това е светлината, която виждаме на всички места към нас.

Повечето електромагнитни талази към ни обаче просто си минават около нас, без да ги виждаме. Но някои от тях в действителност се възприемат от мозъка ни и съставляват доста значима част от ежедневното ни разбиране на света.

 1543, Andreas Vesalius' Fabrica, Base Of The Brain

Мозъкът ни обаче не може да ги открие самичък – той би трябвало да осмисли информацията за електромагнитните талази, която е била засечена от други елементи на тялото ви.

Голяма част от човешкия мозък е отдадена на осмислянето на един съответен тип електромагнитни талази, които назоваваме „ забележима светлина “. Този тип талази се отразяват от предметите и попадат в очите ни. В задната част на човешкото око се намират милиони дребни кафези, които създават електрически сигнали, когато бъдат ударени от електромагнитна вълна с несъмнено количество сила. Някои от тези кафези са предопределени да откриват количество сила, което назоваваме „ червен цвят “, други са профилирани за друго количество сила, което назоваваме „ зелен “ цвят, или за друго, което назоваваме „ наследник “ цвят и т.н…

След това окото изпраща електрически сигнали до мозъка, с цел да опише типа на електромагнитната вълна, която е разкрило – какъв е бил цветът на светлината и от кое място е пристигнала. Така най-после, посредством извънредно комплицирана поредност от електрически сигнали, зрящият човек има чувството, че „ вижда “.

Фактът, че човешките очи могат да откриват забележима светлина, само че не и други типове електромагнитни талази, е просто поради методът, по който сме еволюирали. Очите на други животни са се развили по друг метод. Например пеперудите могат да виждат електромагнитна вълна с малко по-висока сила, която нашите очи не могат – назоваваме я ултравиолетова. Някои цветя отразяват доста ултравиолетови талази, което улеснява пеперудите да ги намират за храна.

Друг тип електромагнитна вълна, която мозъкът ни възприема непряко, се назовава инфрачервена. Можем да я усетим като топлота.

Когато застанете покрай огън, кожата ви засича инфрачервените електромагнитни талази на огъня. След това тя изпраща електрически сигнали до мозъка, с цел да му каже, че наоколо има нещо горещо. Ето още веднъж – мозъкът не би могъл да открие тази вълна самичък.

Но човешкото тяло няма метод да открива радиовълни, тъй че мозъкът ни въобще не знае за тях, до момента в който минават към нас. Но можем да използваме технологии – като радио или wifi – с цел да преобразуваме електрическата сила в радиовълните в нещо, за което към този момент имаме нужните сетива, като да вземем за пример музика.

Също по този начин използваме технологии за разкриване и на рентгенови лъчи – различен тип електромагнитни талази. Рентгеновите лъчи се употребяват в лечебните заведения за обзор на вътрешността на тялото – да вземем за пример, с цел да се види дали дадена кост е счупена. За ви създадат рентгенова фотография, експертите в болничното заведение изпращат рентгеновите лъчи през тялото ви с машина, която може и да регистрира какъв брой елементарно те минават през него. Областите, през които рентгеновите лъчи минават по-трудно, като да вземем за пример костите, се демонстрират в по-бяло.

Въпреки че мозъкът ни е извънредно интелигентен, той не би знаел нищо за външния свят без информацията, която получава от останалите елементи на тялото ни. Ние и всичките ни прекарвания идват от тялото, органите и сетивата, които откриват света към нас и изпращат тази информация до мозъка.

След като получи извънредно комплициран набор от дребни електрически сигнали, мозъкът ни ни основава познатото чувство, че претърпяваме умишлено света, до момента в който сме вътре в тялото си, безусловно заобиколени от електромагнитни талази.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР